Wpis z mikrobloga

Uszanowanie,
potrzebuję pomocy w wyborze konsoli. Zastanawiam się nad PS5 albo XBOX series X.
Nigdy nie miałem konsoli, więc nie mam żadnych osobisty preferencji. Kiedyś grałem w gierki na PC, teraz już nie mam tak dużo czasu. Chciałbym czasem popykać w jakąś nową gre typu GTA, Wiedźmak albo Cyberpunk oraz pograć z dzieciakiem czy żoną w jakąś kooperację. Słyszałem że Unravel albo It Takes Two jest fajne.

Wiem, że żeby pograć przez neta, poza zakupem konsoli za parę tysięcy i gierki za parę stów muszę też płacić abonament xD

No i teraz pytanie od kompletnego laika w temacie - są jeszcze jakieś inne ważne kwestie o których mogę nie wiedzieć?
Czy tak naprawdę bez znaczenia którą konsolę wybiorę bo na jednej i drugiej pogram w to samo?
Z wyglądu Xbox jest wg mnie ładniejszy.

Jak wygląda sprawa z używanymi grami? Jak kupie płytę od kogoś z OLXa to będzie działać? Nie ma tak, że na przykład kod seryjny przypisuje się do konta?
#konsole #playstation #xbox
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sieszek: Jako posiadacz PS5 szczerze i gorąco Ci mogę powiedzieć kup xboxa :-D Xbox ma o wiele lepszy abonament i całkiem świeże gierki. Sony daje najczęściej jakieś śmieci a z ceną ich ponosi... Ceny cyfrowych wydań na xboxa szybciej spadają i klucze można kupić na różnych stronach, sony ma monopol i gry długo trzymają cenę. Pad od sony wg mnie jest wygodniejszy.

Niedługo zamierzam zakupić używkę xbox series s tylko
  • Odpowiedz
@sieszek różnice to przede wszystkim:

-inny pad, ps5 ma trochę bardziej zaawansowany, jakieś immersywne wibracje itp ale dużo osób woli też pograć bez udziwnień więc tu w sumie kwestia preferencji.

-inne gry, prócz tych dostępnych wszedzie, są tez tzw exy. Ps5 ma ich pełno, szczególnie tych z ps4 i tych gier na xboxie nie zagrasz. Podobnie to działa w drugą stronę, choć ostatnio xbox zaczął po czasie wydawać swoje gry na ps5,
  • Odpowiedz
@sieszek całe życie jadę na używanych grach więc spokojnie można je kupować. warto tylko sprzedającemu przypomnieć aby wsadził do pudełka folię bąbelkową żeby płyta nie wypięła się z zatrzasków jak kurier będzie rzucał paczką.

natomiast co do wyboru platformy, to uważam, że lepsze exclusivy ma PS, aczkolwiek ich ilość jest skończona.

natomiast Xbox jest o tyle lepszy że Microsoft nie sprawdza za bardzo czy kupujesz abonament przez VPN, więc można jechać na
  • Odpowiedz
  • 0
Gamepass z indii czy innej argentyny chyba jednak wygrywa, więc będzie xbox :) Czekam na jakieś blek frajer czy inne takie i bzikam. Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz
@sieszek: Ja stałem przed podobnym wyborem i wybrałem Xbox Series X początkiem tego roku i nie żałuję. Można przycebulić na grach, gdzie trzeba użyć VPN tylko podczas odbioru kodu. Na Allegro jest pełno takich gier, ale oprócz tego kupuję na Kinguin, Eneba i szczególnie Gamivo (najlepiej poszukać jeszcze kodów rabatowych, np. na stałe na Gamivo działa DEAL4U na -15%).

Nie mam ciśnienia na nowe gry, więc kupuję gry od 5
  • Odpowiedz
@sieszek Xboxa mam od 5 lat, pierwszy był One X którego dwa lata temu wymieniłem na Series X. Na + Xboxa napewno Gamepass i możliwość kupowania kluczy taniej po VPN z Argentyny czy innej Turcji. Miesiąc temu dokupiłem sobie PS5 Slim by ograć exy od Sony i ten pad naprawdę jest rewelacja, choć wole ustawienie analogów takie jakie są w padzie od Xboxa.
sulek1124 - @sieszek Xboxa mam od 5 lat, pierwszy był One X którego dwa lata temu wym...

źródło: IMG_8649

Pobierz
  • Odpowiedz
@sieszek: dyskusja ogolnie dobrze podsumowana. Dodam tylko od siebie - skoro nie wiesz, jaka jest roznica w grach miedzy konsolami, to oznacza, ze
- nie potrzebujesz konsoli pod konkretnego exclusive'a
- pytasz tak, ze widac, ze raczej ze znajomymi nie bedziesz grac i nie ma sie do kogo dostosowywac
Czyli nie jestes ograniczony wyborem. W takim wypadku zawsze wygrywa xbox przez game passa, ladujesz go na 3 lata do przodu
  • Odpowiedz
  • 0
O, głośność to też ważny argument - jestem fanatykiem ciszy, całe mieszkanie z------e wygłuszeniami, zatyczkami itp( ͡° ͜ʖ ͡°).

Skoro PS5 jest głośne(bo to, że brzydkie to wiem) to wybór jest prosty :)
  • Odpowiedz
@niejestemjutuberem @sieszek: Fakt, zapomniałem wspomnieć o Quick Resume, a to jest mistrzostwo świata. Gram w Fifę jedną połowę, muszę kończyć, wyłączam konsolę. Następnego dnia włączam konsolę, co zajmuje max. 15 sekund, włączam Fifę i po jakichś 4 sekundach ląduję w miejscu, z którego wyszedłem i gram drugą połowę. Quick Resume potrafi zapamiętać nawet 7 gier, z czego 2 można przypiąć, żeby ich nie zamykało, jak braknie miejsca. Jak się
  • Odpowiedz