Wpis z mikrobloga

Hej, ostatnio był u mnie hydraulik i robił podłączenie zlewu w kuchni + zmywarka i skropliny od klimy (rura poprowadzona grawitacyjnie od jednostki wewnętrznej). Prezentuje się to tak jak na zdjęciu - rura od skroplin w kółku. Czy Waszym zdaniem takie połączenie do odpływu nie będzie powodować problemów z brzydkim zapachem z kanalizacji? Będę wdzięczna za pomoc!

taguję #remontujzwykopem #hydraulika #majsterkowanie to mój pierwszy post, mam nadzieję że tagi pasują ( ͡° ʖ̯ ͡°)
stilo1212 - Hej, ostatnio był u mnie hydraulik i robił podłączenie zlewu w kuchni + z...

źródło: IMG_2698

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stilo1212: Może tak, może nie. Zależy jak bardzo może od klimy śmierdzieć oraz czy gazy z kanalizacji wychodzą w tę stronę. Ale tak poza tym to czemu nie podłączył tego po prostu do czarnego korka przy odpływie zlewu? 10x mniej roboty i rozwiązanie chyba lepsze...
  • Odpowiedz
@stilo1212: Może nie miał odpowiedniej przejściówki (może trudno o taką) i nie chciał robić fuszerki na taśmę. Jak już jest zrobione to po prostu sprawdź. Ja bym obstawiał, że nie będzie nic śmierdzieć. Dużo zależy od instalacji i bloku. U mnie w mieszkaniu jak wracam z dłuższej nieobecności to prawie zawsze woda z kibla jest wyschnięta, a mimo to nigdy nic nie śmierdziało. Myślę, że przy wietrze bardziej ten kibel
  • Odpowiedz
@stilo1212: nie jestem hydraulikiem ale moim zdaniem powinno iść nad syfonem od zlewu albo powinno być dodatkowe kolanko, żeby żadne zapachy z kanalizy nie szły do klimatyzatora (jak jest nadmiar tej białej rurki to po prostu wywinąć U i dopiero wpuścić). Woda w klimatyzatorze osadza się na takim dużym radiatorze pod wpływem temperatury i spływa grawitacyjnie kanalikiem do tej rury. Powietrze przedmuchiwane jest przez ten radiator. W najgorszym scenariuszu klimatyzator
  • Odpowiedz
Jeżeli nie ma syfonu na instalacji skroplin gdzieś przed miejscem właczenia to zagrożenia są dwa: będzie śmierdzieć i/lub gazy z kanalizacji zeżrą ci wymiennik w klimie i będzie do wymiany za parę lat.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wychwalany: wszystko teraz jasne, dzięki, będę prosić o przerobienie i podłączenie do syfonu z czarną gumką, chociaż teraz może nie sięgać i musi zostać jakoś przedłużona, ale zakładam, że są sposoby
  • Odpowiedz
@adam-adamadma: Tutaj nie chodzi o połączenie pod zlewem, a to czy gazy nie cofną się aż do klimatyzatora i czy stamtąd nie będzie śmierdzieć. Montowałem klimy do odpływu nie raz i jestem pewny - śmierdzieć będzie na pewno.

@stilo1212 klimatyzator powinien być wpięty nad syfonem od zlewu (na zdjęciu w miejscu czarnego korka) lub przez osobny, SUCHY syfon z kulką tylko dla klimy. Przeróbka jest co prawda prosta, ale
  • Odpowiedz
@stilo1212 no właśnie każdy myśli, że będzie spod zlewu. Dobrze sformułowałeś pytanie, wiadomo o co chodzi (wg mnie będzie śmierdzieć z jednostki wewnętrznej)
  • Odpowiedz