Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +30
Ożeniłem się z rozsądku bo była całkiem normalna na tle poprzednich nastu bab z którymi się spotykałem, nie było w tym uczucia (zresztą z żadną nie miałem). Zbliżał się już czas na wybór między dzieckiem z normalną baba albo szukaniem w nieskończoność tego czegoś i później bycie starcem wychowującym dziecko.
Dziecko ma już kilka lat, zaczyna powoli być rozumne, a w nowym biurze poznałem w końcu chyba tą jedyną. Jest młodsza o
Dziecko ma już kilka lat, zaczyna powoli być rozumne, a w nowym biurze poznałem w końcu chyba tą jedyną. Jest młodsza o
antarhei +6
#motoryzacja #samochody wsiadam rano do auta, długi weekend, trasa i takie coś... Co robić? Da się to w jakimś zakładzie chociaż załatać, aby kontrola na granicy nie zatrzymała?
"Książka jest propozycją przepisania historii Polski oraz opisania jej społeczno-kulturowej tożsamości przy pomocy narzędzi teoretycznych, które albo w ogóle albo w niewielkim tylko stopniu wykorzystano kiedykolwiek w tym celu – teologii politycznej, Lacanowskiej psychoanalizy, teorii systemów-światów, studiów postkolonialnych, ontologii wydarzenia Alaina Badiou czy teorii hegemonii. Tytułowa figura „fantomowego ciała króla” nawiązuje do koncepcji „dwóch ciał króla” przedstawionej niegdyś błyskotliwie przez Ernsta Kantorowicza w książce pod takim samym tytułem. Poprzez metaforę fantomowego ciała Sowa opisuje I Rzeczpospolitą, której kondycję determinował przede wszystkim szereg braków. Pokazuje, że począwszy od śmierci Zygmunta II Augusta, ostatniego dziedzicznego króla Polski i Litwy, Rzeczpospolita nie istniała jako państwo w ścisłym tego słowa znaczeniu, ale była raczej fantomem, urojeniem, wyobrażeniem, uroszczeniem. Owo nieistnienie położyło się cieniem na losach Polski od wczesnej nowoczesności wieków XVI i XVII, przez rozbiory aż po czasy współczesne. Fantomowe ciało króla nie jest jednak typową pracą historyczną. Jej przedmiot to przede wszystkim współczesna Polska i jej problemy z nowoczesnością. Na kartach książki w zaskakujący i – jak się okazuje – inspirujący sposób Wallerstein spotyka się z Gombrowiczem, Brzozowski z Lacanem, Lefort z Andersonem a Gramsci i Laclau ze staropolskimi sarmatami, aby wyjaśnić zagadkę, jaką była i jest Polska."
Pan Sowa to jest fachowiec.
#marekczytal #ksiazki #czytajzwykopem #historia #gruparatowaniapoziomu
@Marek_Tempe: ciekawe, kto czyta takie bzdury. Może z dziesięć osób, w tym recenzent pracy doktorskiej i rodzina autora.
Pseudointelektualny bełkot, bzdury. Nie zesraj się tylko ze złości, że ktoś ci przykrą prawdę powiedział. (。◕‿‿◕。)
@Marek_Tempe: no, jeśli słowa nie zesraj się są u ciebie objawem smutku, to ja już nawet nie wiem, co napisać. xD
@Marek_Tempe: co? Obserwujesz mnie, typie? Mam się już zacząć bać? xD
https://www.academia.edu/34853441/Kolonializm_alla_polacca_In_Polski_Przegl%C4%85d_Dyplomatyczny_4_2017_pp_93_117
https://histmag.org/Banialuki-Pana-Sowy-8713