Aktywne Wpisy

okoboji +596
Posłuchałem wywiadu z Rafałem Sonikiem w "Biznes Klasie" i to co tam jest opowiadane to jest jawny żart z słuchacza xD
Rafał Sonik twierdzi, że na przełomie lat 80/90 miał 23 lata i wtedy już dorobił się domu handlowego w centrum Krakowa (chodzi o Elefanta koło Bagateli). Ale to nic.
W wieku 25 lat wprowadził do Polski sieć McDonalds. Mc dał warunek wkładu 10 milionów dolarów (na początku lat 90!!), co zrobił Sonik? Wraz
Rafał Sonik twierdzi, że na przełomie lat 80/90 miał 23 lata i wtedy już dorobił się domu handlowego w centrum Krakowa (chodzi o Elefanta koło Bagateli). Ale to nic.
W wieku 25 lat wprowadził do Polski sieć McDonalds. Mc dał warunek wkładu 10 milionów dolarów (na początku lat 90!!), co zrobił Sonik? Wraz

mickpl +422
Żeby sobie lepiej uświadomić jaką patologią była beka 2% - to tą kasę będziemy dopłacali 100k osobom do rat przez 10 lat, z których większość miała i tak normalną zdolność kredytową, na co sumarycznie wydamy tyle pieniędzy ile jest potrzebne do budowy dwóch bloków jądrowych.
A teraz KO/PSL chce przewalić tutaj hajsu nawet więcej.
#nieruchomosci
A teraz KO/PSL chce przewalić tutaj hajsu nawet więcej.
#nieruchomosci
Rolna ale z warunkami zabudowy. Klasa gleby niska 6/7 - wiec odrolnienie easy.
Polowa to las samosiejkowy ale fajny bo od drogi i bym sie ukryl.
Prad w drodze.
Studnia mozliwa ale brak kanalizacji wiec przydomowa oczyszczalnia.
4500m2 na koncu row melioracyjny ale chyba nie uzytkowy, po drugiej stronie jeden sasiad.
4500m2 to bardzo duzo. chcialbym to kupic, na polowie tego zbudowac sobie domek modulowy do 70m2 jako taki summer house a druga czesc kiedys wybudowac cos i sprzedac i osiedlic moze znajomego sasiada.
Problemy sa takie ze skoro jest to dzialka rolna to moge odrolnic za darmo pod dom (nie jestem rolnikiem) a reszte zostawic i nie placic podatku na lata (ponad 2k rocznie) ale w 2026 wchodzi nowelizacja i moge tej dzialki juz nigdy nie odrolnic.
Ktos wie jak to ugryzc?
myslalem zeby podzielic to na przyszlosc ale dzialka rolna musi byc 0.3HA minimum.
Moglbym to wszystko odrolnic w p---u ale duzo bym zaplacil a wole to wydac na dom niz na ziemie ktora ma byc inwestycja a potem bym placil jebitny podatek co roku ponad 2k.
Jak radzicie?
#nieruchomosci #inwestycje #dzialka #budowadomu #geodezja
@Fury_Warrior: Jak nie ma warunków zabudowy to póki co przydomowa oczyszczalnia to jedynie twój mokry sen.
@Fury_Warrior: Masz gdzie mieszkać? W sensie, własnościowe mieszkanie/dom?
Jeśli nie, to najlepiej
@Fury_Warrior: Nie mam pojęcia. Musiałbym znać okoliczne ceny, etc. Zobaczyć działkę na żywo. Z tym nie pomogę, musisz samemu ocenić.
Przez "wygrać" miałem na myśli kupić działkę z problemami, które rozwiąże się w przeciągu 3-4 lat - takie działki można kupić za 30-40% rynkowej ceny działek "bezproblemowych". Jak ktoś ma cierpliwość, to może ładnie przyoszczędzić. nie
10 arów B reszta rola i tyle
a najlepiej dokup zeby byl hektar i budujesz dom z budynkiem gospodarczym i robisz Br
jakas jebitna obwodnica warszawy ma isc przez ta wies. Troche chujnia co? 3km mam miec do ogromnej obwodnicy. chyba bedize to sluychac?