Wpis z mikrobloga

jest #dzialka do kupienia za 150k na lewo od bzury godzina drogi od Warszawy
Rolna ale z warunkami zabudowy. Klasa gleby niska 6/7 - wiec odrolnienie easy.
Polowa to las samosiejkowy ale fajny bo od drogi i bym sie ukryl.
Prad w drodze.
Studnia mozliwa ale brak kanalizacji wiec przydomowa oczyszczalnia.
4500m2 na koncu row melioracyjny ale chyba nie uzytkowy, po drugiej stronie jeden sasiad.

4500m2 to bardzo duzo. chcialbym to kupic, na polowie tego zbudowac sobie domek modulowy do 70m2 jako taki summer house a druga czesc kiedys wybudowac cos i sprzedac i osiedlic moze znajomego sasiada.

Problemy sa takie ze skoro jest to dzialka rolna to moge odrolnic za darmo pod dom (nie jestem rolnikiem) a reszte zostawic i nie placic podatku na lata (ponad 2k rocznie) ale w 2026 wchodzi nowelizacja i moge tej dzialki juz nigdy nie odrolnic.

Ktos wie jak to ugryzc?
myslalem zeby podzielic to na przyszlosc ale dzialka rolna musi byc 0.3HA minimum.
Moglbym to wszystko odrolnic w p---u ale duzo bym zaplacil a wole to wydac na dom niz na ziemie ktora ma byc inwestycja a potem bym placil jebitny podatek co roku ponad 2k.

Jak radzicie?
#nieruchomosci #inwestycje #dzialka #budowadomu #geodezja
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yuri_Yslin tak, nie mam ciśnienia. Prąd jest w drodze i wiem że skrzynka i przyłącze to dwa lata. Rozwiń temat co można wygrać jak ktoś ma czas. Mówisz że to dobra okazja? Niby były wz na tą działkę kiedys. Dzwoniłem do gminy i mówiła kobita że bez problemu wydadzą. Zależy im by młode osoby się osiedlały w ich wymierającej gminie. @ProgramistaNaBudowie opowiedz więcej proszę. Wz będzie jak tylko się po
  • Odpowiedz
Rozwiń temat co można wygrać jak ktoś ma czas. Mówisz że to dobra okazja?

@Fury_Warrior: Nie mam pojęcia. Musiałbym znać okoliczne ceny, etc. Zobaczyć działkę na żywo. Z tym nie pomogę, musisz samemu ocenić.

Przez "wygrać" miałem na myśli kupić działkę z problemami, które rozwiąże się w przeciągu 3-4 lat - takie działki można kupić za 30-40% rynkowej ceny działek "bezproblemowych". Jak ktoś ma cierpliwość, to może ładnie przyoszczędzić. nie
  • Odpowiedz
@Fury_Warrior: @ProgramistaNaBudowie uściślając, na oczyszczalnię do 7,5m3/doba nie potrzeba pozwolenia na budowę ale zgłoszenie. Gmina często może zgłosić sprzeciw takiemu zgłoszeniu ale jest to niezgodne z prawem i wtedy musisz iść się kopać przez 10 lat w sądzie z patałachami.
  • Odpowiedz
@Torgerd: Ah bo my tu piszemy o domu na zgłoszenie, gdzie nie potrzeba pozwolenia na budowę. Mój błąd. Ja pisałem o sytuacji, gdzie budujesz na pozwolenie na budowę. Wtedy może być nakazane przez gminę szambo, a co zrobisz po odbiorze to już twoja sprawa. Wtedy to i na czarno możesz sobie nawet taką oczyszczalnię zamontować.
  • Odpowiedz
@Fury_Warrior: nic sie nie będziesz męczyć, bierzesz warunki zabudowy na 10arów i tyle robisz, projektant tam ci rysuje co i jak.

10 arów B reszta rola i tyle
a najlepiej dokup zeby byl hektar i budujesz dom z budynkiem gospodarczym i robisz Br
  • Odpowiedz
  • 0
@hasek34: co to Br? no chce na skraju lasu a nie na polu. Wlasnie bylem objechac ta dzialke i we wsi pelno plakatow ze NIE DLA CPK xD
jakas jebitna obwodnica warszawy ma isc przez ta wies. Troche chujnia co? 3km mam miec do ogromnej obwodnicy. chyba bedize to sluychac?
  • Odpowiedz