Wpis z mikrobloga

Siema, właśnie ogarniam pracę licencjacką. Na razie wszystko robię na jQuery, bo mi tak wygodniej, ale właśnie zabieram się za autoryzację do projektu i zastanawiam się. Może jednak warto by było spróbować Reacta? Pytanie do was, co myślicie, przerzucać się czy lecieć dalej na jQuery? Wiem, że React to teraz standard, ale czy warto się tak męczyć na licencjacie? Chciałbym, żeby to miało ręce i nogi, ale bez spiny.

#programista15k #programowanie #javascript
afuera - Siema, właśnie ogarniam pracę licencjacką. Na razie wszystko robię na jQuery...

źródło: image

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 23
@afuera: odbiegając od tematu, ten kod przypomniał mi jak dostaliśmy projekt po ukraińskiej firmie i widziałem jak zrobili paginację. Obrazki zapisane na AWS, więc wyciągali wszystkie obrazki z S3 i filtrowali je na frontendzie żeby wyświetlić tylko tyle co potrzeba

• Odpowiedz
@afuera: słaby ten kod. 544 const, 556 nie ma sensu, return po 568 i wtedy else 569 nie ma sensu. A i czemu dajesz zapytania SQL w JS?
  • Odpowiedz
@GeDox: przecież to wystarczyłoby zrobić coś w stylu:

return !!accounts.find(acc => acc.username === username && acc.password === password)
albo jeszcze lepiej ogarnąć to w sql i tylko zwracać czy accounts.length === 1 ogólnie cały ten kod ma w diabły problemów.
  • Odpowiedz
@afuera: O boże. O_o

Czemu z bazy wyciągasz wszystkich userow, a nie tylko tego co się loguje?
Czemu masz hasło w bazie w plain tekście?
Czemu ustawiasz takie proste cookie, które każdy może sobie ustawić? Jak wtedy autoryzujesz się do backendu? Wysyłasz takie cookie?

Czy takie rzeczy przechodzą na licencjacie z informatyki na polskich uczelniach? Serio pytam, bo studiowałem co innego.
  • Odpowiedz
@ryjek201: o misiaczek się pojawił teraz mnie tu śledzisz tak? Już z audytora na mnie się przerzucasz? Wybacz, nie jesteś w moim typie, za stary dla ciebie jestem.
  • Odpowiedz
@afuera: Polecam ułatw sobie życie i użyj np. nextjs znacznie sobie życie uprościsz, ale zdecydowanie nad kodem popracuj :)
  • Odpowiedz
@BreathDeath: nie takie rzeczy można przepchnąć na inż a co dopiero lic xD. Wystarczy znaleźć promotora który da sobie wcisnąć coś o najnowszej technologii, polać wody na 30 stron i gotowe. Kodu nikt nie sprawdza, maks gui czy da się coś funkcjonalnie poklikać.
  • Odpowiedz
  • 41
@afuera: programisty wykopowe takie niby mądre a kodowego baita nie wyczują nawet jak ich by w dupę kopnął. Jedynie autyzm może być tego usprawiedliwieniem.
  • Odpowiedz
@lobo: misiaczki śnią ci się po nocach ale o tym już było, to twoje zboczenie, nikt cię nie śledzi, tylko pozwoliłem sobie wrzucić te twoje złote myśli w robocie na slacka i domyśl się co na te twoje wypociny midy piszą a nawet juniorzy mają fun, fachowiec z ciebie bez dwóch zdań, to ile masz lat doświadczenia przypomnisz?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz