Siema Mirasy, udało się. Byłem dziś w punkcie energii i od przyszłego roku przechodzę na taryfę urzędową bez opłaty handlowej. Sytuacja dość dziwna. Przyszedłem do punktu, mówię, że chce podpisać umowę na przyszły rok i babka dyktuje mi ich cenniki z różnymi badziewiami. Ja grzecznie odmawiam i mówię, że chce taryfę krajową bez opłaty handlowej. Babeczka zmieszała się; najpierw coś gadała, że musze przyjść przed końcem roku, ale po paru minutach klikania w komputer przygotowała mi wymarzoną umowę. Upewniłem się pytając czy jest to co chciałem. Zastanawia mnie tylko jedna wzmianka, że "W trakcie umowy planujesz zużyć 935 kwh prądu rocznie" - wie ktoś o co z tym chodzi i jak przekroczę to czy mi cos naliczą ?? #prad #cenypradu
@Perek2580: nie wiem czy to to samo, ale mnie pytali o to i służyło to ustaleniu wysokości prognoz. Bez różnicy bo i tak będzie wyrównanie za jakiś czas na podstawie licznika.
@turbine: miałem to też na poprzedniej umowie, tej ich smiesznej z dodatkowymi opłatami ale wtedy kojarzę że to i tak.nie wpłynie na wysokość rachunków czy jakoś kar jak się przekrocze czy nie wykorzystam. Taka standardowa rubryka w jakielkolwiek umowie energii.
#prad #cenypradu
@Perek2580: jest to normalne. Jest to minimum, jakie musisz zużyć, inaczej możesz dostać karę umowną.
@Perek2580: pierwsze slysze, co na to babka co ci umowe dala? powinna wiedziec co daje do podpisania.