Wpis z mikrobloga

Mam działkową zagwozdkę.

Chcę kupić (z kredytem hipotecznym) działkę z prywatną drogą dojazdową. Mogę mieć albo udział w tej drodze, albo służebność - wisi mi to, byle bankowi się zgadzało.
Ale nie jestem pierwszym kupcem działek znajdujących się przy tej drodze. Wszystkie te działki są świeżo wydzielone z innej, większej. W związku z tym żadna nie ma Księgi Wieczystej, a do złamania starej KW dochodzi przy podpisaniu umowy kupna-sprzedaży.

Skoro już ktoś kupił jedną z działek wraz ze służebnością lub udziałem w drodze dojazdowej, to czy oznacza to, że notariusz musiał wystąpić z wnioskiem o KW dla drogi?

A jeśli wystąpił to czy to znaczy, że bank zablokuje jakiekolwiek kredyty hipoteczne na zakup innych działek, do czasu aż KW dla drogi powstanie (czyli pewnie na jakiś rok/dwa)?

#dzialka #nieruchomosci #prawo #ksiegiwieczyste
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mala_rybka: Jeżeli sprzedane zostały udziały w działce drogowej to najprawdopodobniej został złożony wniosek o założenie nowej kw. Przy ustanawianiu służebności mógł zostać taki wniosek złożony, ale nie jest to konieczne, bo służebnością można obciążyć całą nieruchomość (czyli wszystkie działki w kw) i jedynie ograniczyć jej wykonywanie do konkretnej działki. Można też odłączyć działkę i założyć dla niej nową kw i dopiero tą nową kw obciążyć służebnością.
Z reguły banki chcą
  • Odpowiedz