Wpis z mikrobloga

#elektronika znacie jakiś czujnik ciśnienia który NIE WYMAGA obliczeń po prostu daje prosty wynik w hektopaskalach?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Foxbat: ale atmosferycznego? Proszę bardzo - BMP280, BME280 i cała ta rodzinka.
Chyba że chcesz tym mierzyć ciśnienie oleju w aucie, czy ciśnienie różnicowe - to gorzej...
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: mam właśnie bmp280. I się zastanawiam, jak policzyć wynik i czy pokaże prawidłowo bez udziału korekcji temperaturowej.

Bo np dla 115 metrów nad poziomem morza to ok 1018,5 hPa to pokazuje bez obróbki 23318
ale czy po prostym dzieleniu pokaże prawidłowo np wynik na poziomie morza lub 5km wysokości? No właśnie.
  • Odpowiedz
@Foxbat: a skąd ten czujnik ma wiedzieć, na jakiej wysokości się znajduje? Ma mieć wbudowanego GPSa?
Bo one są właśnie też do tego używane - przy znanym ciśnieniu wyskalowane - pozwalają wyznaczać wysokość n.p.m (a przynajmniej - w miarę precyzyjnie zmiany tej wysokości, np do dronów/samolotów itp, bo ciśnienie atmosferyczne nie zmienia się w ciągu minuty, a jeśli pomiar się zmienia to dron zmienia wysokość)
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: no dobrze wyskalować to wiem, np teraz podzieliłem gołego worda na wynik z metry nad poziomem morza. W sumie nie wiem może dobrze działa
  • Odpowiedz