Wpis z mikrobloga

Astromirki, czy istnieje jakieś narzędzie, które w łatwy sposób pozwoli laikowi sprawdzić co wczoraj sfotografowałem?
O ile nie stanowi kłopotu znalezienie aplikacji, która nazywa poszczególne ciała niebieskie w czasie rzeczywistym o tyle nie jestem przekonany czy jest możliwe takie same nazwanie obiektów na fotografii.

Ewentualnie czy ktoś z was pokusiłby się o nazwanie chociaż tych trzech najjaśniejszych punktów? Czy po prawej to Wega a po lewej Altair? Możliwe, że to jest trójkąt letni?

#astronomia #astrofotografia #kosmos
FELIX90 - Astromirki, czy istnieje jakieś narzędzie, które w łatwy sposób pozwoli lai...

źródło: droga mleczna resized

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@diablofanIV: dzięki, właśnie udało mi się "cofnąć w czasie" w Stellarium i zorientować, że to był trójkąt letni. Za powyższe linki dziękuję, z chęcią skorzystam.

Nawet kometa się załapała!
  • Odpowiedz
@FELIX90: Taki annotation sie robi na obrazie bez post-produkcji i dodaje potem w gimpie czy innym PS.
Moze byc to zdjecie juz obrobione za mocno (poziomy, krzywe) i algo nie znalazl gwiazd poprawnie. Moze byc tez brak danych o polu/obiektywie/kamerze w naglowku i nie mozna dopasowac obrazu do fragmentu nieba. Moze byc ze kompresja obrazu robi cos ze gwiazdy traktuje jak szum.
Jak stronka robi analize gwiazd to zaznacza czerwone
  • Odpowiedz
@FELIX90: Wydaje sie ze zadziala. Tam w opcjach dalem najszersze pole 10-180, dalem negatywne parity jak dla JPG i dalem downfactor na 1, bo zdjecie juz ma slaba rozdzialke, to po podprobkowaniu moze byc kupa.
BassGru - @FELIX90: Wydaje sie ze zadziala. Tam w opcjach dalem najszersze pole 10-18...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Antybristler: No tez lubie na takich szerokich polach szukac malych DSO czy asterozymow. Kiedys na fotce labedzia na zwyklym nikonie z obiektywem 50mm, 6x15min to mi welon wyszedl :D No mi kabaret (chyba Ani-Mru-Mru) popsul ten asteryzm tesktem "Tam jest wieszak!"
  • Odpowiedz
@FELIX90: wiesz co ja jeszcze te drzewa ucialem jak robilem wycinek ekranu snipping toolem, moze to mu robi tak bardzo? I wrzucilem zwykle PNG. Dziwna sprawa, bardzo dziwna.
  • Odpowiedz