Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

9/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwonykomuch: Pozwol ze wkleje uzupelnienie :)

Dla mezczyzn mamy taki sam wiek jak:
Albania, Austria, BiH, Bulgaria, Cypr, Estonia, Finlandia, Litwa, Luksemburg, Lotwa, Malta, Rosja, Szwajcaria, Slowenia, Szewcja, Wegry (16)

Dla mezczyzn mamy nizszy
  • Odpowiedz
  • 204
@czerwonykomuch ale dlaczego ten wiek ma być równy?

Mężczyźni żyją krócej niż kobiety (na co mają wpływ względy genetyczne, społeczne, psychologiczne, zawodowe i wiele innych) - więc wiek emerytalny mężczyzn powinien być niższy niż kobiet.

Równy wiek emerytalny jest nieuczciwym transferem pieniędzy od mężczyzn do kobiet. ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@gophffer Kobiety lubią krzyczeć, że zarabiają mniej od mężczyzn, lecz przez gardło im nie przejdzie to, iż zawsze mają lżejsza robotę względem facetów na tym samym stanowisku (°°
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: przeciez kotula gdzies mowila ze nie ma woli społecznej. Im pewnie w------e, nawet chetnie by wprowadzili wyzszy wiek emerytalny i go zrównali ale juz PO raz straciło przez to władze. A polskie cuckoldy to nie pozwolą ręką tknąć przywilejów kobiet
  • Odpowiedz
ale wtedy cała praca w domu podzielona 50/50. A nie że kobieta zasuwa w pracy, zasuwa w domu, zasuwa przy dzieciach

@dzikidziks: wpierw to muszą ludzie mieszkać razem i mieć dzieci, a patrząc na to, że:
a) dzieci nie ma
b) nie ma związków
to ten argument jest inwalidą. Tym bardziej, że jakaś część kobiet siedzi w domu i
  • Odpowiedz
Osoby bezdzietne, które się nie dorzucają do demografii będą pracować dłużej, aby "nadrobić" składki emerytalne.

@bregath: Ten argument tez jest inwalida.
Co mnie to obchodzi? Umowa pokoleniowa? Wiesz gdzie se ja mozesz wsadzic. Ja nic od przyszlych pracujacych nie chce - po prostu mnie nie okradajcie teraz. Sam o siebie zadbam. Dlaczego zlikwidowano OFE? Bo lewactwo sie obsralo ze jak se ktos nie odlozyl to nie bedzie mial. A co mnie to interesuje?
  • Odpowiedz
@gorzki99: zdaję sobie sprawę, że system emerytalny w Polsce jest wujowy, ale jego całkowite przebudowanie nie jest wcale takie proste, o ile w ogóle możliwe. Gdyby było mniej obywateli oraz mniej emerytów to można by stary system kontynuować i wdrażać nowy system dla młodszych obywateli, ale w obecnej sytuacji się nie da. Jedyne co to można wprowadzać drobne zmiany, ale nie przemodelować wszystko.

A co jak wyrosna na lewackie pasozyty?
  • Odpowiedz
jaką masz pewność, że za jutro nie pierdyknie Ciebie auto i wylądujesz na wózku?

@bregath: A co ma wozek do emerytury? Nie mieszaj systemow. Ja mowie tylko i wylacznie o emeryturze.
ubezpieczenie zdrowotne to zupelnie inna bajka. A po drugie no coz... pech.

zdaję sobie sprawę, że system emerytalny w Polsce jest wujowy, ale jego całkowite przebudowanie nie jest wcale takie proste, o ile w
  • Odpowiedz
@gorzki99: wiem co to OFE, bo się o nie otarłem (kilka lat, później zlikwidowali). Problem z OFE był taki, że generował straty. I to nie małe. To był główny powód likwidacji, bo się nie sprawdzał oraz to, że państwo potrzebowało kasy :)

Co do zarobków, z czasem będziesz zarabiał mniej, bo będziesz z roku na rok coraz mniej wydajny. Ale rozumiem Twój ogólny zamysł, tylko nie jestem przekonany, czy by
  • Odpowiedz
@bregath: Jakie niby straty generowalo OFE jak nawet sie nie rozkrecilo? Problemem OFE bylo to co napisalem. Panstwo zmusilo OFE do inwestowania w obligacje panstwowe wiec de facto samo sie zadluzalo. To sa te "straty".

A dlaczego panstwo p[otrzebowalo kasy. Tez Ci to wyjasnilem wyzej. Bo przepierdziela kase. Uprzywilejowane grupy dostaja wiecej niz wplacily. Skad ma byc na to kasa? Ano od innych co placa. Klasyczny przyklad piramidy finansowej. Z
  • Odpowiedz