Wpis z mikrobloga

Mirki doradzcie bo mam już mętlik w głowie. Rozglądam się za 'gazami' i rodzi się pytanie propan czy acetylen ? Używane byłyby sporadycznie, ojciec ma transport ciężarowy, ja bawię się w gospodarstwo. Często trzeba coś konkretnie przygrzac, wygiąć, przegiąć i to byłoby główne zadanie.

#spawanie #spawalnictwo #pracaspawaczamnieprzeistacza #samnaprawiam #majsterkowanie #warsztat #kiciochpyta

W ramach podziękowania delektujcie swoje uszy tym majstersztykiem ()
michallmtk - Mirki doradzcie bo mam już mętlik w głowie. Rozglądam się za 'gazami' i ...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Odpowiedź jest jasna czyli to zależy. Propan - tanio ale nie uzyskasz tak wysokiej temperstury żeby sprawnie palić grube blachy, a acetylen drogi, ale nagrzejesz szybko i przepalisz sprawnie, a tlen to wiadomo.
  • Odpowiedz
@michallmtk: propan i tlen to masz temp płomienia ok 2500. Acetylen i tlen masz 3200. Zależy jakie grubości blach robisz i czy ta różnica w stopniach coś zmieni w Twojej pracy.
  • Odpowiedz
@Zielony34 Dobry palnik, odpowiednie ustawienie przepływu na redaktorze i przed wszystkimi świeże zaworki bezpieczeństwa przy palniku i nic się nie wydarzy :D

Ewentualnie, zawsze można zawory tlenowe tawotem przesmarowac, żeby szybciej było bum ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Wo0cash: Tylko że różnie z tym bywa po różnych firmach, a też jak ktoś z tym nie pracuje, to nie będzie miał świadomości tego, co można zastosować. Dławiki od lat są niby standardem. Niby. Wciąż widywałem firmy, które, jak to w Polsce - Bezpieczeństwo Hamuje Pracę...
  • Odpowiedz