Wpis z mikrobloga

Zrzut ekranu z tworzonej przeze mnie hobbystycznie gry. Model postaci i budynki stworzone w Blenderze + Substance Painter, roślinność to rendery z biblioteki Botaniq, silnik gry napisany przeze mnie w Kotlinie z wykorzystaniem frameworka LibGdx.

Budynki i postacie nie są przedstawione w jednolitej skali - postać na mapie symbolizuje drużynę (od 1 do kilku osób), a całe przedstawienie świata jest mocno symboliczne (w dużej mierze inspirowane Disciples 2).

PS. Postacie nie gestykulują w taki sposób podczas rozmowy - po prostu nie są animowane i każdy model postaci ma w założeniu mieć jedną, charakterystyczną dla siebie pozę. Jako, że pierwszym stworzonym przeze mnie modelem jest postać maga, to ma on pozę w trakcie rzucania czaru. A czemu brak animacji? Bo i tak idzie mi to wolniej, niż bym chciał, więc staram się okrajać zakres pracy, żeby zwiększyć szansę na to, że kiedyś uda mi się stworzyć coś grywalnego.

PPS. Postać rzuca cień w złą stronę, będę musiał ją wyrenderować na nowo z oświetleniem, którego użyłem dla pozostałych renderów.

#gamedev #indiegamedev #blender #gry #chwalesie #libgdx #tworczoscwlasna
btlnmrvrlg - Zrzut ekranu z tworzonej przeze mnie hobbystycznie gry. Model postaci i ...

źródło: screen

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Dla porównania wcześniejszy render: https://wykop.pl/wpis/77815961/dlubie-sobie-w-blenderze-plus-substance-painter-gr

To, co wrzuciłem tutaj jest natomiast już zrzutem ekranu bezpośrednio z gry.
@btlnmrvrlg +8
Dłubię sobie w Blenderze (plus Substance Painter) grafikę pod grę inspirowaną nieco Disciples 2. Roślinność wstawiona tymczasowo (drzewa wymienię na bardziej pasujące do klimatu, który ma być dosyć suchy, ale nie pustynne i dodam więcej krzewów), podłoże chyba też muszę mocno poprawić, ale jestem zadowolony z wyglądu budynków
  • Odpowiedz
@btlnmrvrlg: fajowe, ale dowalę się do fontu - ma tonę problemów. Połączenie yj wyjątkowo się rzuca w oczy (a nie potrzebnie), do tego ogonki przy ąęó są mocno przesadzone i mam wrażenie, że nie są poprawnie jak na polskie standardy.

MSZ to zbyt ozdobny font do czytania małych tekstów.
ujdzie - @btlnmrvrlg: fajowe, ale dowalę się do fontu - ma tonę problemów. Połączenie...

źródło: obraz_2024-11-03_162048802

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@ujdzie: zgadzam się, zdecydowanie nie jest to finalny font - cały interfejs traktuję teraz jako placeholdery i aktualnie skupiam się bardziej na elementach gry związanych ze światem przedstawionym (scenariusz, rendery obiektów, w nieco dalszej perspektywie rendery większej ilości postaci) i eksploracją. Uważam, że mając lepszy 'feeling' świata przedstawionego w grze łatwiej będzie mi dobrać font i styl interfejsu.

@stigmatic takiego pełnoprawnego silnika, który nadawałby się do użycia w różnych
  • Odpowiedz
Te rendery to sam zrobiłeś czy były gotowe? Myślałem kiedyś by zrobić gierkę jak industry Giant 2, tam roślinność wygląda podobnie ale nie znalazłem dobrego źródła assetow
  • Odpowiedz
  • 2
@RadzieckiKonstruktor: rendery robię sam, modele roślinności z biblioteki o nazwie botaniq (pozostałe modele własne).

@seniorwykopek jeśli skończę ją za 7 lat to będę szczęśliwy. Odkąd zacząłem pisać silnik minęło już około 8 lat i jak to bywa przy produkcji hobbystycznej, czasami idzie szybciej, czasami wolniej, czasami się nie robi nic, a innym razem nie jest się z czegoś zadowolonym i robi się to od początku (akurat z kodem tak
  • Odpowiedz