Wpis z mikrobloga

#mieszkanie #pracait #medycyna #lekarze

Jak to możliwe że niemal każdy lekarz, którego znam ma CO NAJMNIEJ po kilka mieszkań, a wciąż narzekają że za mało zarabiają? Przecież ci ludzie jeżdżą nowymi autami z salonów… skoro od polityków wymagamy moralności i przyzwoitości w tym zakresie , to dlaczego lekarze są wyjątkiem?

Dla przykładu - przeciętny członek rady nadzorczej w banku zarabia (wg ujawnień bankowych) od 15 do 25 k. PRZECIĘTNY lekarz zarabia 40k. O wiele trudniej zostać członkiem rady nadzorczej banku niż przeciętnym lekarzem xd ….
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@twoj_starrry: to się domyślam. Ale to jest wręcz obrzydliwe. Tym bardziej że przy jakiejkolwiek bardziej skomplikowanej chorobie trzeba jechać na leczenie do Niemiec lub Szwajcarii. Polskie konowały chcą ( i zarabiają) jak elita światowa a co najwyżej potrafią paracetamol przepisać
  • Odpowiedz
@szklarskaporeba: Właśnie o to chodzi - młodzi lekarze mają przesrane pod względem zarobków, warunków pracy, dostępu do specjalizacji itp - to stare tłuste koty zarabiają kokosy i blokują młodym dostęp do zawodu żeby nie tworzyć konkurencji
  • Odpowiedz
@robertx: sprawdz sobie ile zarabiaja rezydenci w szpitalach bo poki co powtarzasz jakies kocopoły jak stara przekupka z targu co p------i co jej slina na jezyk przyniesie xD Uwaga spoiler: po slynnych protestach zarabiaja wiecej niz specjalisci, ludzie po 26-28 lat robia po 15-18k.
  • Odpowiedz
@robertx: lekarz rezydent zarabia około 13 k brutto xd zaraz po studiach.

Zawód lekarza się dziedziczy. Dzieci lekarzy to bananowe oskarki żyjące kilka poziomów wyżej niż ich rówieśnicy.

Ja płacę kilkadziesiąt tysięcy złotych w podatkach rocznie tylko po to żeby taki lekarz oligarcha kupił sobie kolejne mieszkania i przeznaczył na wynajem dla klasy niższej.
  • Odpowiedz
@szklarskaporeba: Mój znajomy- dyrektor szpitala szukał lekarzy w nadmorskiej miejscowości. Oferował dom z działką nad morzem, samochód i telefon służbowy, do tego oczywiście spora pensja i nie było chętnych bo w dużych miastach są lepsze oferty.
  • Odpowiedz
PRZECIĘTNY lekarz zarabia 40k

@szklarskaporeba: przeciętny lekarz zarabia 14k. Taka jest mediana zarobków w raporcie na który powoływała się ministra zdrowia. Z tego samego raportu wynika również że 80% specjalistów i 90% lekarzy bez specjalizacji zarabia poniżej 3 średnich krajowych

Po co tak kłamiesz?
  • Odpowiedz
14k to wyciągają z UOP

@szklarskaporeba: otóż nie, w tamtym raporcie były uwzględnione również umowy B2B. Przecież ten słynny neurochirurg zarabiający 300k to właśnie B2B.

Ja nie zaklinam rzeczywistości. Ja powołuje się na oficjalne dane. To ty wysysasz informacje z
  • Odpowiedz