Wpis z mikrobloga

Słonny (pd-wsch.) i Słonny (pn.-zach.) 668 m n.p.m. (Góry Sanocko-Turczańskie)
Data: 14.10.2024
Trasa: Przełęcz Przysłup (szlak czerwony) -> Przysłup (szlak czerwony) -> Słonny Wierch (wschód) (szlak czerwony) -> Przysłup (szlak czerwony) -> Przełęcz Przysłup (szlak czerwony) -> Słonna (szlak czerwony/niebieski spacerowy) -> Pod Słonnym Wierchem (szlak czerwony) -> Słonny Wierch (szlak czerwony) -> Słonna (szlak niebieski spacerowy) -> Wujskie (szlak niebieski spacerowy/zielony) -> Rozejście szlaków (szlak spacerowy niebieski) -> Sanok, ul. Przemyska (szlak spacerowy niebieski)
Długość trasy: 18,2 km
Suma podejść: 428 m.

Zdobycie jednego dnia obydwóch szczytów Słonnego jest trochę problematyczne, chyba że zacznie się wędrówkę od Przełęczy Przysłup, czyli de facto na samym grzbiecie Gór Słonnych. Trasa wygląda przez większość czasu tak samo, gęsty las z niewielką, ledwo zauważalną różnicą poziomów. Co ciekawe, mapy podają nieprawdziwą informację jakoby szczyt zachodni miał być poza szlakiem - w praktyce czerwony szlak przechodzi przez sam wierzchołek. Na wschodnim szczycie znajduje się słupek z tabliczką i niewielkim znakiem pomiarowym, zachodni oznaczony jest dużym betonowym słupem. Przez większość czasu nie uświadczy się tu żadnych widoków, jedyny punkt widokowy położony jest przy drodze, kawałek od Przełęczy. Bardzo ładne widoki są za to na zejściu z zachodniego szczytu niebieskim szlakiem spacerowym, na skraju miejscowości Wujskie. Malowniczy jest też dalszy odcinek na terenie Parku Krajobrazowego Gór Słonnych.

@JPR @19michael86 pytałem o niedźwiedzia na szlaku, na szczęście go nie spotkałem, ale dwukrotnie widziałem jego odchody.

#gory #sanok #podkarpacie
WR9100 - Słonny (pd-wsch.) i Słonny (pn.-zach.) 668 m n.p.m. (Góry Sanocko-Turczański...

źródło: 20241014_125037

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WR9100 no i lux. Chodzę po górach naprawdę sporo lat, pracuję w górach od jakiegoś czasu i jeszcze na żywo nie widziałem misia. Ani w Beskidzie Niskim, ani Bieszczadach ani Tatrach. Kiedyś będzie ten pierwszy raz ale jakoś nie to nie paraliżuje.
  • Odpowiedz
widziałem jego odchody

były z dzwoneczkami? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@WR9100: kradnę pomysł na trasę, przyda się jak porwę się na Diadem
  • Odpowiedz