Wpis z mikrobloga

Proszę o propozycję wykorzystania nieudanego do konca chleba zytniego. Chleb jest dobrze wypieczony, ale został sponiewierany przy wyciąganiu z foremki.

Moje pomysly:
- wysuszenie I zrobienie panierki
- kwas chlebowy
- zakwas na żurek

Zdjęcie udanego.

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
mac666 - Proszę o propozycję wykorzystania nieudanego do konca chleba zytniego. Chleb...

źródło: 1000027534

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mac666: zetrzyj na tarce, można zrobić tort chlebowy, nadzienie do zrazów, zagęścić tym zupę cebulową. Albo obkrój tak żeby został ładny chleb a te brzegi pokrój i zrób grzaneczki z kminkiem i czostkiem
  • Odpowiedz
@mac666: U mnie w regionie to taka "wodzionka" jest niby tradycyjna ale u mnie w domu nie była robiona. Za to tata robił właśnie na czerstwym chlebie mix zupy cebulowo-serowo-chlebowej na bulionie z kości wołowych. Komuna wtedy była to serem był Rokpol. Tylko właśnie jak przejrzysz przepisy to jest dużo na zupy na chlebie, bo kiedyś to wszystko się szanowało z biedy a nie
Zero waste. ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
  • 0
@Wiskoler_double:
Wieczorem robisz zaczyn: 80 g aktywnego zakwasu, 80 g mąki żytniej 580 (taką miałem, w przpisie jest 720), 100 g wody

Rano mieszasz to z resztą składników:
- mąka żytnia 580 (lub 720) - 400 g
- mąka żytnia 2000 -
  • Odpowiedz