Wpis z mikrobloga

Przeszedłem Główną grań Tatr Niżnych. I polecam😄 Zapraszam do Silent Hikingowego filmu-relacji.

Jeśli chodzi o samą trasę i moje odczucia to... były zachwyty, było też rozczarowanie.

Zdecydowanymi zachwytami są widoki. Szlak ten ma łącznie ma ponad 100 kilometrów i prowadzi po głównej grani Tatrów Niżnych. Zaś najbardziej efektowny jest fragment zachodni, który przeszedłem (łącznie około 40km), gdzie przez większość czasu idzie się po otwartym terenie - pięknymi połoninami. I to jest prawdziwy, widokowy sztos 😎 Panoramy rozpościerają się praktycznie na wszystkie możliwe słowackie pasma górskie. Widać Małą Fatrę, Wielką, Murańską Planinę, no i oczywiście Tatry. Bardzo polecam. Czy to na jednodniowe trasy, czy też jak ja - na kilkudniowe.

Jeśli zaś chodzi o rozczarowanie, to niestety rozczarowało mnie moje nieogarnięcie. Długo się szykowałem na ten trekking w zamyśle, że na jesień będzie najpiękniej. Wiadomo - inwersje, kolorowe drzewa itd. O ile delikatną inwersję zaliczyłem o tyle okazało się, że kolorowych drzew na samym szlaku nie ma praktycznie w ogóle. Nie dlatego, że jest to łysa połonina, ale dlatego, że Tatry Niżne są porośnięte drzewami iglastymi. O czym nie pomyślałem 😅 No i bolało mnie też kolano na zejściu😄 Poza tym na plus!

Tatry Niżne najbardziej znane są chyba wśród fanów zjeżdżania na nartach. W szczególności znany jest ośrodek Jasna i główny jej punkt programu - szczyt Chopok, na który ze wszystkich stron prowadza kolejki i wyciągi. Plus tej sytuacji jest jednak taki – że pozostała część Tatr Niżnych nie należy do najpopularniejszych, a nawet i same kolejki da się polubić, bo dzięki nim można znacznie skrócić sobie trasę i podeście/zejście, a tym samym wydłużyć o ciekawy fragment na górze.

#kolemsietoczy
czarek69 - Przeszedłem Główną grań Tatr Niżnych. I polecam😄 Zapraszam do Silent Hiki...

źródło: 23d6116a-5ee4-438e-a11f-5e99197af31b

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czarek69: to ja ci powiem, 40km to srednio 50tys krokow. Czyli 25tys na dzien. I nawet niezle by było, gdybyś na codzień nie po górach też tyle chodził. A pewnie nie chodzisz zbyt duzo, tylko te niedzielne wypady w góry? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@czarek69: Byłem w lecie pierwszy raz w Tatrach Niżnych (wcale nie są niskie). Niżej były na mapie więc jakiś węgierski geograf nazwał je Niżnymi.
Urzekły mnie totalnie. Mało ludzi. Mega widoki i przestrzenie.
Wyjechałem kolejką na Jasną/Chopok 2024m a potem z buta Deresze 2004 m.- Polana 1890 m.- Kotliska 1937m.-Chabenec 1955 m.- Mały Chabenec 1940 m.- Durkova 1750 m.- Zamostska Hola 1612 m.- Latiborska Hola 1643 m.- Wielka Hola 1640
PilotChemitrialsa - @czarek69: Byłem w lecie pierwszy raz w Tatrach Niżnych (wcale ni...

źródło: P1001502

Pobierz
  • Odpowiedz