Aktywne Wpisy

Mega_Smieszek +70
źródło: temp_file7155917653213251767
Pobierz
bluffek +2
#gielda Zaraz wyniki IONQ i Bumble, dwóch spółek w które jestem załadowany po same jaja opcje call i w akcje. Siedzi ktoś w nich? Nawet jak nie to jak obie kibel to sporo stracę, jak obie w górę pójdą to najpewniej największy zysk będę miał odkąd się bawię w giełdę. Oddech przyspieszył

Jeśli chodzi o samą trasę i moje odczucia to... były zachwyty, było też rozczarowanie.
Zdecydowanymi zachwytami są widoki. Szlak ten ma łącznie ma ponad 100 kilometrów i prowadzi po głównej grani Tatrów Niżnych. Zaś najbardziej efektowny jest fragment zachodni, który przeszedłem (łącznie około 40km), gdzie przez większość czasu idzie się po otwartym terenie - pięknymi połoninami. I to jest prawdziwy, widokowy sztos 😎 Panoramy rozpościerają się praktycznie na wszystkie możliwe słowackie pasma górskie. Widać Małą Fatrę, Wielką, Murańską Planinę, no i oczywiście Tatry. Bardzo polecam. Czy to na jednodniowe trasy, czy też jak ja - na kilkudniowe.
Jeśli zaś chodzi o rozczarowanie, to niestety rozczarowało mnie moje nieogarnięcie. Długo się szykowałem na ten trekking w zamyśle, że na jesień będzie najpiękniej. Wiadomo - inwersje, kolorowe drzewa itd. O ile delikatną inwersję zaliczyłem o tyle okazało się, że kolorowych drzew na samym szlaku nie ma praktycznie w ogóle. Nie dlatego, że jest to łysa połonina, ale dlatego, że Tatry Niżne są porośnięte drzewami iglastymi. O czym nie pomyślałem 😅 No i bolało mnie też kolano na zejściu😄 Poza tym na plus!
Tatry Niżne najbardziej znane są chyba wśród fanów zjeżdżania na nartach. W szczególności znany jest ośrodek Jasna i główny jej punkt programu - szczyt Chopok, na który ze wszystkich stron prowadza kolejki i wyciągi. Plus tej sytuacji jest jednak taki – że pozostała część Tatr Niżnych nie należy do najpopularniejszych, a nawet i same kolejki da się polubić, bo dzięki nim można znacznie skrócić sobie trasę i podeście/zejście, a tym samym wydłużyć o ciekawy fragment na górze.
#kolemsietoczy
źródło: 23d6116a-5ee4-438e-a11f-5e99197af31b
PobierzPolecam zobaczyć i przeczytać co oni robią i ile już zrobili.
Urzekły mnie totalnie. Mało ludzi. Mega widoki i przestrzenie.
Wyjechałem kolejką na Jasną/Chopok 2024m a potem z buta Deresze 2004 m.- Polana 1890 m.- Kotliska 1937m.-Chabenec 1955 m.- Mały Chabenec 1940 m.- Durkova 1750 m.- Zamostska Hola 1612 m.- Latiborska Hola 1643 m.- Wielka Hola 1640
źródło: P1001502
Pobierz