Wpis z mikrobloga

Mirki nabyłem jakiś czas temu kąkuter ale za chiny nie mogę ustawić krzywą wiatraków. Mam chłodzenie wodne AIO i kilka wiatraków w obudowie. Komp przyszedł z preinstalowaną apką ICUE od Corsaira i musiałem ją wywalić, bo zżerała jakieś 10% cpu za darmo xD Niestety ona jedna faktycznie potrafiła mi zmienić prędkość działania wentów. Zarówno bios jak i gigabute control center pokazują mi że wenty wszystkie oprócz cpu mają 0 rpm i zabawa krzywymi niczego nie zmienia. Nadal mam 0 rpm, mimo tego, że czerwona kropeczka pokazuje, że dana temperatura przy tych ustawieniach powinna już na 50% kręcić wiatrakiem. Help informatycy wykopowi

#pcmasterrace #it #komputery #informatyka #gaming
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bubr32: Witam serdecznie.
Jak masz podłączone wentylatory w komputerze?

Te ustawienia w BIOS pokazane na zdjęciach dotyczą sterowania napięciem zasilającym złącz wentylatorów na płycie głównej z oznaczeniem SYS_FAN
Nie podano modelu płyty głównej, ale sądząc po aplikacji gigabyte, masz 3 złącza SYS_FAN1-3 i jedno CPU_OPT - które można było ustawić pod pompkę AIO by ta była cały czas na maksymalnych obrotach.

Czyżby ta usunięta aplikacja nazwy ICUE sterowała jakimś kontrolerem
  • Odpowiedz
@bubr32: A czy można otworzyć boczny panel obudowy i zerknąć na przewody wentylatorów, czy są podłączone bezpośrednio pod płytę główną, czy przez jakieś rozgałęźniki - czy idą do jakiegoś osobnego modułu - przeznaczonego pod wentylatory i jakieś RGB?

Ten moduł jest zazwyczaj schowany po drugiej stronie obudowy od strony serwisowej - za płytą główną i konieczne będzie ściągnięcie drugiego panelu obudowy.

Ten moduł PWM, wygląda mniejwięcej tak:
maniek50005 - @bubr32: A czy można otworzyć boczny panel obudowy i zerknąć na przewod...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniek50005 kurde nie za bardzo chcę tam grzebać bo skoro działa znaczy że podłączone dobrze. Gpu reaguje na obciążenie, obudowa też dmucha mimonże bios pokazuje 0 rpm. Chciałem tylko wpuścić trochę więcej powietrza do niej. Jeśli tego nie załatwię softwareowo to wyślę na reklamację albo rękojmię.
  • Odpowiedz
@bubr32: W porządku, niema sprawy.
Zastanawia mnie tylko o jakiej kropce czerwonej mówileś wcześniej:

Nadal mam 0 rpm, mimo tego, że czerwona kropeczka pokazuje, że dana temperatura przy tych ustawieniach powinna już na 50% kręcić wiatrakiem. Help informatycy wykopowi

Czyżby chodziło o pomiar
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniek50005 chodziło mi o tą czerwoną kropkę na screenach pokazującą aktualną temperaturę z czujnika. Problem w tym że ta apka icue to bubel i corsair nie może naprawić nadmiernego użycia cpu tej apki od lat. Tylko ona pozwala mi na sterowanie wentami i pokazuje prawidłowe wartości rpm. Może dlatego że wenty też są od corsaira? Kij wie. Wiem tylko że cykam się czegokolwiek sam przepinać, bo nie znam aię na tym
  • Odpowiedz
@bubr32: Ja bym ci napisał jak wykonać podłączenie tych wentylatorów - bo jest to bardzo proste do wykonania.
Oczywiscie można użyć zbyt dużej siły i połamać jakieś piny czy coś, i jak nie czujesz się na siłach by to zrobić to nie zmuszam.

Przydała by się też nazwa i model płyty głównej, bo to, że jest od Gigabyte nie wiele mówi.
Jednak jak nie wiemy jak w obecnej chwili są
  • Odpowiedz