Aktywne Wpisy
SzubiDubiDu +199
Robimy listę najbardziej spermiarskich teledysków z lat 90s-2000s.
#wykop #muzyka #glupiewykopowezabawy
#wykop #muzyka #glupiewykopowezabawy
Zoriuszka +454
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
#klimatyzacja
Ogrzewanie dobrą klimą, jest kosztowo na takim samym poziomi co pompa ciepła/gaz/pellet. Jakby prąd był tańszy ...
Dlaczego się o tym nie mówi? A jak chcesz ogrzewać klimą? W każdym pomieszczeniu musiałaby być jednostka wewnętrzna, w łazience też, a nie
@bobken: przy jakiej izolacji? przy jakim metrażu. Usłyszałeś jakąś liczę i wzbudziło to w Tobie entuzjazm ... teraz trzeba na spokojnie.
Kosztowo na takim samym poziomie .... tzn że jeżeli ogrzanie domu gazem kosztuje np 4000 za sezon, to klimatyzatorem ( pompą ciepła ) będzie kosztować 3500-4500.
Na spokojnie to chcialem od samego wstepu, gdzie zapytalem czy to prawda z grzalkami, nie dostalem odpowiedzi. Rowniez zadalem pytanie czy jest mozliwe utrzymanie 20~~stopni pry 60m2, fakt nie dopisalme, ze chodzilo o ww. 0 stopni i mniej, ale to mialem w zamysle, zamiast tego napisales, ze wszystkie formy ogrzewania są tak samo dobre, tylko skad zalozenie, ze mam do nich dostep? Mam dostep do pradu i szukam najlepszego
300-400W zluzycia na 60m2... jest wykonalne, ale dom musi mieć sensowne docieplenie.
Mówi się o tym dużo od 2-3lat.
Szczególnie opłacalne było to 2
Dzieki wielkie, takiej odpowiedzi oczekiwalem. Czyli ogolnie najlepszym ogrzewaniem jest klima jezeli chodzi o prad?
A jak to wyglada z grzalkami, faktycznie niezaleznie czy jestem w domu czy nie to grzalka ~~100w bedzie musiala ogrzewac ten olej?
Mam Haiera który odpala tą grzałkę przy temp zewnęntrznej poniżej +5stopni celsjusza i sama grzałka pobiera ~300W (pracuje cyklicznie, a nie trybem ciągłym)
Bez tego klima pobiera z gniazdka ~600/700W i generuje od 2 do 3kW ciepła wewnątrz co wystarcza na utrzymania stałej temperatury na ~40m2 23stopni.
Nie grzałki w klimach służą do tego aby dół jednostki zewnętrznej nie pokrywał się lodem. (Grzałka tacy ocielowej)
Efektem ubocznym grzania klimą jest to że agregat(jed. zewnętrzna) zaszrania się i co ok 1h zrzuca rozmrożony szron pod siebie. (Defrost)
W naszym regionie przy dużych mrozach czasmi nie dawały rady zrzuci wszystkiego i lód potrafił rozwalić cały wiatrak, więc chińczyki wpadły na pomysł że do nieco droższych modeli dadzą tam przewód