Aktywne Wpisy
bylem_simpem +9
Mirki, czy w wieku 50 lat jest sens iść na kurs prawa jazdy A, czyli motocykle? Ciągnie mnie do tematu od lat ze względu na rodzinne tradycje, ale nie wiem czy już nie jestem za stary? Jest tu ktoś, kto w podobnym wieku zaczął przygodę z jednośladem i się nie zabił? xD
#motocykle #nocnazmiana
#motocykle #nocnazmiana
PorzeczkowySok +27
Wróciiłeem :3
ale to miłe że zauważyliście moją nieobecność, jesteście uwu (。◕‿
ale to miłe że zauważyliście moją nieobecność, jesteście uwu (。◕‿
Wtedy po przewalutowaniu na revolucie przelejcie pieniądze bezpośrednio na rachunek dolarowy lub euro
#gielda #xtb #inwestowanie
@Glimpse0fTheFuture: Przelewy w złotych i euro będą darmowe. Sam przelew w dolarach może zgarnąć ze 30 złotych. No super oszczędność. 0,5% z 5000 to jest 25 zł. Dodatkowo ten Revolut Premium to chyba ma niezerowy spread. Także na dolary to lepiej w samym xtb czy BoŚ-u.
Ale jakby to było 50000 zł to już powonieniem mieć rację.
@Glimpse0fTheFuture: Walutomat to teoretycznie giełda z poziomami zleceń. W praktyce jest tam animator, który zapewnia płynność i to w dużej mierze od niego kupujemy.
Transakcje wyceniane w obcej walucie. Ale różnice kursowe też podlegają opodatkowaniu, o czym chyba niewiele osób wie.
Macz 10 000 zł, chcesz kupić za nie akcje. Zamieniasz je na USD po kursie 1 usd = 4 zł (nie ma znaczenia czy robisz to u brokera czy w kantorze). Otrzymujesz 2 500 usd. Kupujesz za to akcje. Po roku kurs akcji stał w miejscu więc je sprzedajesz. Zysk ze sprzedaży wynosi 0 USD. Teraz zamieniasz te usd z powrotem na