Wpis z mikrobloga

Tez uwazam ze to kultura, nie ma wymogu dziekowania przy kasie kasjerowi przecież to jego praca @Logytaze , ale o ile milej sie robi gdy ludzie traktują sie serdecznie a nie jak wrogie na każdym kroku
  • Odpowiedz
że jak widzisz pieszego przy przejściu dla pieszych to musisz przepuścić?

@Lefty: nie, masz obowiązek przepuścić pieszegi wchodzącego na przejście, nie stojącego przy przejściu nie idącego koło przejścia itd. Jednocześnie słowo "wchodzący" jest na tyle niejasne, że policja może sobie na spokojnie robić co chce.
  • Odpowiedz
nie czytasz ze zrozumieniem. Należy w takiej sytuacji pieszemu ustąpić pierwszeństwa. To wcale nie oznacza że masz się przed pasami zatrzymać i czekać na wejście jak tylko zobaczysz pieszego koło przejścia. Nawet powiem więcej, możesz jechać nawet jeśli pieszy jest już na pasach pod warunkiem że mu ustąpisz pierwszeństwa.

@eragonn14: jak wyżej.
  • Odpowiedz
@hell_naw: w Holandii jest dużo szykan, ogólnie to ruch jest maksymalnie spowolniony w strefach zamieszkania i też kierowcy zawsze sobie dziękują, gdy któryś musi przepuścić, bardzo to lubię ( ͡º ͜ʖ͡º) I też zawsze dziękuję kierowcom jak czekam przy pasach. Mała rzecz, a cieszy i sprawia, że naprawdę milej się jeździ.
  • Odpowiedz
@hell_naw jak dochodzę do pasów i widzę, ze zbliża się auto to zawsze daje mu znać żeby przejeżdżał. Dla mnie to nie problem zatrzymać się na chwilę a dla auta a w szczególności ciężarówki już tak
  • Odpowiedz
@CichooByc: U kobiet taki gest w ogóle nie występuje. Zwróć uwagę, że w innych sytuacjach też go nie używają. Kobiety jak machają to machają, mężczyźni podnoszą rękę do góry np. żeby się przywitać z kimś po drugiej stronie ulicy. W związku z tym, że taki gest jest dla mnie jako kobiety totalnie nienaturalny, jak dziękuję kierowcy za zatrzymanie się przy pasach to przez skinięcie głowy.
  • Odpowiedz
@hell_naw nigdy nie dziękuję za przepuszczenie na pasach, bo to obowiązek samochodziarzy żeby mnie przepuścić xD ani również nie spieszę się na pasach, bo uj wie czy z drugiej strony nie wjedzie jakiś pajac we mnie
  • Odpowiedz