Wpis z mikrobloga

Według mnie powinna wejść taka ustawa, że jak nie masz ochoty pracować to dostajesz rentę i nie musisz pracować. Przecież nie każdy się nadaje do pracy... Są ludzie którzy lubią pracować i spoko. Ale dlaczego zmuszczac wszystkich? Powinien być wybór
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Megalogin: w zasadzie to taka koncepcja istnieje i nazywa się dochodem podstawowym. Niewykluczone, że za dekadę czy dwie gdy automatyzacja pracy posunie się jeszcze dalej, AI zastąpi masę miejsc pracy będzie on koniecznością, ale bym się nie nastawiał zbyt szybko.
  • Odpowiedz
Chodzi o to, że normalnie musisz wykonać pracę żeby dostawać pieniądze. A tutaj pracujesz chwilę i potem dostajesz pieniądze do końca życia - nawet jeśli nie pracujesz.

@deletenomads: no okej, ale co w tym złego?

sam stworzyłem oprogramowanie, które po latach wciąż jest kupowane w abonamencie i jedynie co to muszę to księgować

nie czuję, aby ta praca była gorsza
  • Odpowiedz
@PanHagrid: Też lubię dostawać pieniądze za nic nierobienie, jednak wydaje mi się to nie fair wobec ludzi, którzy muszą wstawać rano i zapieprzać w kołchozie. No ale cóż, nie nasza wina że ktoś chce nam płacić w nieskończoność, za pracę zakończoną lata temu.
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen:

Powinna być ustawa, że jak nie masz ochoty pracować to dostajesz kule w łeb

Uśmiercenie istoty żywej z powodu braku chęci wykonywania sformalizowanych czynności zaspokajających narzucone potrzeby może być jakkolwiek racjonalnie uzasadnione jedynie w sytuacji, gdy dopuściła się ona stworzenia, bądź też zaaprobowania stworzenia tych potrzeb. Tylko taka istota bowiem powinna mieć ochotę pracować na zaspokojenie ogółu potrzeb wszelkich wymuszenie zaistniałych potrzebujących istot i tylko ona powinna być do
  • Odpowiedz
nie można też zmuszać nikogo pracujacego, żeby finansował

@kate_kate: Ależ oczywiście pracujący, którzy w jakikolwiek sposób doprowadzają, czy też optują za doprowadzaniem do tworzenia potrzebujących istot, o których na dodatek wiadomo, że może im się racjonalnie nie spodobać ponoszenie konsekwencji w wyniku nieproszonego zaistnienia, jak najbardziej powinni być zmuszeni do finansowania potrzeb tychże istot.
  • Odpowiedz
@efilist masz obowiązek utrzymywania dziecka do 26rz, w praktyce jak nie pójdzie się samo utrzymywać to prawdopodobnie obowiązuje Cie obowiązek alimentacyjny. Do tego masz liczne socjale. W sumie dobrze ze o tym wspomniałeś bo przypomniało mi się że mam w rodzinie kuzynkę, która ma faceta, nigdy z nim nie podjęli pracy a są w wieku 30l. Kasy z socjali ciągną więcej niż moje znajome pracujące na niskoplatnych pracach (przedszkolanki itp). Czyli
  • Odpowiedz
zawsze mnie zastanawia zwrot "u Ciebie w mieście", kiedy w miastach mieszka ledwie więcej niż połowa (60%) Polaków xd

@UlicznyPoeta: Czyli mam 60% szans, że zgadłem, że mieszka w mieście ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak serio to nie wiem jak to bym miał ogólnikowo napisać
  • Odpowiedz