Wpis z mikrobloga

#internet #play #meshnet #wifi #komputery
Jestem zmuszony na zmianę obecnego dostawcy internetu(lokalnego) na play światłowód. Obecnie mam jakiś router dasan który jest podłączony kablem do kolejnego routera(archer 9) i dodatkowo do do dekodera telewizyjnego który jest piętro niżej tak jak i c9.
Poniżej mam jeszcze piwnicę w której czasami się lubię zasiedzieć i nie mam tam WIFI.
Czyli jest tak
Router główny
|
Router archer c9 i dekoder tv ( połączone kablem)
|
Piwnica w której nie ma zasięgu.

Jako że play daje jakiś router z systemem mesh to zastanawiam się czy nie rozbudować sieci w domu i dokupić kolejnych jednostek mesh które obejmą już netem wszystkie piętra. Czy to dobre rozwiązanie?
Kolejna sprawa jest to że do tego routera głównego można wpiąć tylko dwa kable więc przy rozwiązaniu obecnym zostaną zajęte przez dekoder i archer c9, a chce mieć połączoną konsolę i tv za pomocą kabla dla szybszej i stabilnej transmisji. Jak rozwiązać ten problem ?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nodd: Rób sieć przewodową i wieszaj normalne AP np Unifi lub Omada a nie jakieś wynalazki. Mesh to bełkot marketingowy i nie istnieje nic takiego w standardach sieci radiowych, zapewne mylone przez wszystkich z roamingiem, a jak chcesz sprawny roaming to urządzenia które wymieniłem lub każde inne dowolne wspierające 802.11r/k/v
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr trochę zielony jestem ale jak patrzę na te urządzenia to są zasilane przez kabel Ethernet. I teraz tak jak mówię dekoder musi być podłączony do routera głównego od play(tak przynajmniej twierdzą) i zostaje jedno miejsce na kabel, więc potrzebny by był jakiś splitter, powiedzmy na 6 wyjść, jak to się ma do zasilania takich urządzeń jeśli chciałbym zrobić to w ten sposób ?
  • Odpowiedz
@Nodd: Zgadza się, zasilanie i transmisja od AP jednym przewodem, wszystkie przewody schodzą się w jednym miejscu i tam dajesz zwykły gigabitowy switch PoE i z tego swicha jeden kabel do sprzętu play w 1 port, dekoder musi być prosto w drugi port do sprzętu play i tyle. AP wieszasz w tych pomieszczeniach których chcesz osiągnąć max na 5 GHz.
  • Odpowiedz