pytanie o #cfd - czy to nie jest tak, że mając wystarczająco duży kapitał / depozyt, zawsze uchroni się przed zamknięciem pozycji, i ew. otwierając dodatkowe uśredniające pozycje w najgorszym przypadku wyjdzie się na zero? Mowa oczywiście o sytuacji gdy nie byłbym aż tak zachłanny i bym mierzył siły na zamiary, tj. kupował mały wolumen i grał głównie longi
@daaw: tak dokładnie, tak samo zresztą jak na ruletce jest taka strategia, że jak przegrasz to podwajasz stawkę dopóki nie wygrasz. Jak masz wystarczający kapitał to pewna wygrana!
@daaw: jedno to kwestia, kiedy się odbije, druga strona to kwestia swapu naliczanego każdego dnia. Są pozycje, które mają znikomy swap, ale takie np krypto trzymane długo mają problem naliczanych opłat dla brokera np 0.1 $ za dzień. Jak tych dni będzie sporo, to zysk masz pomniejszony o X*0.1, a to się potrafią robić spore kwoty, gdzie zysk jest znikomy. Dodatkowo depozyt to środki, które masz zablokowane i nie możesz
@jafik: dzięki, w końcu jakaś sensowna odpowiedź - z ciekawosci, ten problem chyba odchodzi w xtb, bo tam nie ma żadnego nocnego finansowania (jak np. w plus500), o ile dobrze to rozumiem…
@minor983 nigdy to bardzo dlugi okres czasu, zakladam, ze jakies ruchy w jedną czy drugą stronę jednak by były, np. taki intel albo clov nigdy nie będą boczniakiem z zerowymi skokami
@daaw: To zjawisko właśnie jest w XTB. To znaczy często w pozycjach krótkich jest swap za 0, ale długi najczęściej płatne. XTB ma też takie stawki, że rzadko kiedy swap jest na Twoją korzyść, choć się zdarza (pary z jenem).
weźmy taki intel, załóżmy, że mam 100k luźnego kapitału, zakładam, że do tych 25 usd wzrośnie, kiedyś, ale wzrośnie, jakie jest więc ryzyko w takim konkretnym przykładowym zleceniu? dodatkowo załóżmy, że te 100k jest na tyle luźne w portfelu, że może tam w razie czego leżeć i kilka lat, rozumiem, że jak kurs spadnie do 1 to nadal mi tej pozycji nie zamknie, i sobie
@daaw ten problem jest u każdego brokera czy w dm , gdzie jest naliczany swap a występuje on przeważnie na tych instrumentach które bierzesz na dźwigni
czy to nie jest tak, że mając wystarczająco duży kapitał / depozyt, zawsze uchroni się przed zamknięciem pozycji, i ew. otwierając dodatkowe uśredniające pozycje w najgorszym przypadku wyjdzie się na zero? Mowa oczywiście o sytuacji gdy nie byłbym aż tak zachłanny i bym mierzył siły na zamiary, tj. kupował mały wolumen i grał głównie longi
@daaw: Kiedys zawsze kończą się pieniądze. Uśrednianie i trzymanie nie ma nic wspólnego z kontrolą
weźmy taki intel, załóżmy, że mam 100k luźnego kapitału, zakładam, że do tych 25 usd wzrośnie
@daaw: No to lecimy. Płacisz 23,69 dziennie (włącznie z sobotami i niedzielami) za utrzymanie pozycji. Po roku da to 8 646,85 zł. Prawię połowę depozytu.
Po drugie. Swój zarobek szacujesz na 2670 $ (=1000 akcji * [25$-22,7$]), co daje 10700 zł. Brzmi to z jednej strony fajnie, gdy porównasz z wkładanym depozytem 18 tysięcy
@daaw: CFD ma czasem sens: - krótkotrwała spekulacja (czekamy na spory ruch) a też nie zmienia limitu na darmowy obrót akcjami - to jedyny sposób na XTB by brać krótkie pozycje na niektóre instrumenty (Poza XTB można się bawić opcjami [raczej Stany] albo certyfikatami turbo od Reiffeisena, ING [to już Polska])
Ale tak ogólnie to 70%+ na tym traci. Jako akcjonariusz XTB to w sumie nie odradzam :D
@daaw nie graj cfd na xtb, tylko np na bossa gdzie wszystkie indeksy i część surowców jest bez swapów. Nawet taki vix czy nargas bez swapów, co najwyżej rollowenie wyleszczy. W sumie piszecie o akcjach cfd, to w sumie nie wiem jak to tam działa bo ja tylko indeksy cfd.
mam 100k pln na przepalenie, co jest złego w takim planie?
@daaw: 1. Że pomysł uśredniania by wyjść na zero jest gorszy od lokaty. 2. Że skoro myślisz o trejdzie w tych kategoriach, to raczej mało wiesz o ryzyku. 3. Że skoro masz 100 tys na przepalenie, to lepiej przepalić to w sposób przyjemny, albo dający większe szanse powodzenia. Twoja kasa i Twoja sprawa, ale to po prostu nierozsądne podejście
@daaw: Zwykle brokerzy zamykają pozycje po upływie 365 dni. Po drugie uśrednianie strat to zawsze gra frajera. Po trzecie, aby zarabiać na rynkach, trzeba mieć jakąś przewagę. Wciskać przycisk "Kupuj" na platformie potrafi raczej każdy, więc nie ma tutaj żadnej przewagi.
#gielda #xtb
@minor983 nigdy to bardzo dlugi okres czasu, zakladam, ze jakies ruchy w jedną czy drugą stronę jednak by były, np. taki intel albo clov nigdy nie będą boczniakiem z zerowymi skokami
@daaw: To zjawisko właśnie jest w XTB. To znaczy często w pozycjach krótkich jest swap za 0, ale długi najczęściej płatne. XTB ma też takie stawki, że rzadko kiedy swap jest na Twoją korzyść, choć się zdarza (pary z jenem).
weźmy taki intel, załóżmy, że mam 100k luźnego kapitału, zakładam, że do tych 25 usd wzrośnie, kiedyś, ale wzrośnie, jakie jest więc ryzyko w takim konkretnym przykładowym zleceniu? dodatkowo załóżmy, że te 100k jest na tyle luźne w portfelu, że może tam w razie czego leżeć i kilka lat, rozumiem, że jak kurs spadnie do 1 to nadal mi tej pozycji nie zamknie, i sobie
źródło: cfd
Pobierz@daaw: Kiedys zawsze kończą się pieniądze. Uśrednianie i trzymanie nie ma nic wspólnego z kontrolą
Komentarz usunięty przez autora
@daaw: No to lecimy. Płacisz 23,69 dziennie (włącznie z sobotami i niedzielami) za utrzymanie pozycji. Po roku da to 8 646,85 zł. Prawię połowę depozytu.
Po drugie. Swój zarobek szacujesz na 2670 $ (=1000 akcji * [25$-22,7$]), co daje 10700 zł. Brzmi to z jednej strony fajnie, gdy porównasz z wkładanym depozytem 18 tysięcy
- krótkotrwała spekulacja (czekamy na spory ruch) a też nie zmienia limitu na darmowy obrót akcjami
- to jedyny sposób na XTB by brać krótkie pozycje na niektóre instrumenty (Poza XTB można się bawić opcjami [raczej Stany] albo certyfikatami turbo od Reiffeisena, ING [to już Polska])
Ale tak ogólnie to 70%+ na tym traci. Jako akcjonariusz XTB to w sumie nie odradzam :D
Nawet taki vix czy nargas bez swapów, co najwyżej rollowenie wyleszczy.
W sumie piszecie o akcjach cfd, to w sumie nie wiem jak to tam działa bo ja tylko indeksy cfd.
@daaw:
1. Że pomysł uśredniania by wyjść na zero jest gorszy od lokaty.
2. Że skoro myślisz o trejdzie w tych kategoriach, to raczej mało wiesz o ryzyku.
3. Że skoro masz 100 tys na przepalenie, to lepiej przepalić to w sposób przyjemny, albo dający większe szanse powodzenia.
Twoja kasa i Twoja sprawa, ale to po prostu nierozsądne podejście