Wpis z mikrobloga

Kilka dni temu odeszła moja babcia. Były tradycyjne ceremonie – różaniec, pogrzeb, a potem herbata u wujka. Dziś dowiedziałem się, że ciotka przekazała księdzu 2000 zł na dziesięć mszy w intencji babci. Co ciekawe, ksiądz, który przyjął pieniądze, nie zamierza ich odprawić osobiście, bo jest zajęty – przekaże intencje do innych parafii xD
To jednak nie wszystko. Ta sama ciotka, dosłownie miesiąc temu, pożyczała od moich rodziców 3000 zł na naprawę samochodu, bo brakowało jej pieniędzy, a teraz przeznacza prawie połowę swojej pensji na datki dla księdza. Naprawdę ciężko mi to zrozumieć. Trzymajcie się na tym podkarpaciu! #bekazkatoli #podkarpacie #j--------e #kosciol #pogrzeb
Anonek463 - Kilka dni temu odeszła moja babcia. Były tradycyjne ceremonie – różaniec,...

źródło: image

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anonek463 Moi dziadkowie mają przy łóżku włączone 24h radio, ze stacją Radio Maryja. To leci dosłownie cały czas. Dziadkowie prowadzili gospodarstwo rolne. Nie wiem, jak to załatwiali z podatkami, ale ich łączna emerytura to niecałe 1100 zł. W ciężkie dni babcia odmawia różaniec; jeśli godzina nie wystarczy, to trzy. Odmawia te różańce, kiedy długo do niej nie przychodzimy, źle się czuje, ktoś znajomy jest chory itd. Mieszkając z nimi, byłem częścią
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: może rydzyk im tyle zostawia?
Jakbyś nie napisał, że mieli gospodarstwo (rozumiem, że dłużej niż 20lat) to uznałbym to za możliwe, wystarczy, że nie przepracowaliby na etacie 15 i 20 lat (teraz 20 i 25) i mieliby tylko ze swoich składek, a nie minimalne.
I żeby nie było to nie zarzucam Ci kłamstwa, bo to zapewne dziadkowie fantazjują.
Edyta: w 2024 koło 1600 netto jest minmalna
  • Odpowiedz
@Anonek463 Ja tylko w kwestii formalnej. Katolicy wierzą, że modlitwa za zmarłych w tym w szczególności odprawienie za nich mszy może pomóc zmarłemu który np. przebywa w czyśćcu. Nie ma to żadnego znaczenia czy odprawi ksiądz ten czy tamten ani w której parafii się to odbędzie.
  • Odpowiedz
@stefan_pmp Nie było tak. Na soborze oficjalnie wpisano ten termin w dokumenty kościelne ale funkcjonował on dużo wcześniej. Sobory nie wymyślają sobie rzeczy tylko usystematyzowują te, które już funkcjonują w ramach chrześcijaństwa. Samo pojęcie "czyściec" istniało przynajmniej kilka wieków wcześniej, natomiast coś takiego jak "modlitwa za zmarłych" istniało od samego początku chrześcijaństwa i ma swoje umocowania w Piśmie.

I teraz na logikę: skoro zgodnie z pismem jest możliwość odpokutowania grzechów po
  • Odpowiedz