Wpis z mikrobloga

Czy istnieje gdzieś w internecie miejsce/osoba która realnie zajmuje się pomocą i szkoleniem z zakresu tradingu? Chce zacząć edukować się w tym temacie, a wszystko na co na razie natrafiłem j---e scamem na kilometr jak jakieś IGeniusy i inne jednostki z instagrama pokazujące swoje niesamowite życia wypracowane na crypto/forex. Drogie Mirasy, jak zacząć i gdzie szukać rzeczywiście wartościowej wiedzy lub ludzi? #trading #gielda #crypto #forex
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adrian-mateusz: gdyby byl ktoś, kto by wiedział jak zarabiać na giełdzie tradując, to ta osoba siedziałaby teraz na swoim prywatnym jachcie gdzieś na morzu Karaibskim i klepałaby po tyłku jakąś znaną aktorkę, a nie afiszowala się ze swoją wiedzą.

Są dobre źródła o inwestowaniu, jak choćby "inteligntny inwestor" Benjamina Grahama, biblia wśród książek o inwestycjach, ale rady tam zawarte nie uczynią z Ciebie milionera. Jeśli ktoś Ci mówi, że Cię
  • Odpowiedz
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0 No też mnie to zawsze zastanawiało. Rzeczywiście jest to dobry argument, aczkolwiek nawet jeśli ktoś umie handlować to nie znaczy, że nie może chcieć dodatkowo zarabiac na szkoleniach z których wpada dodatkowy duży zysk. Ale jestem świadomy, że 99% z tych „szkoleniowców” to zwykłe scamy.
  • Odpowiedz
@adrian-mateusz: Najlepsza rada jaką możesz dostać, to zacznij na koncie demo i nie wkładaj swoich pieniędzy. Trejduj aktywnie. Poznasz jak to wygląda "od kuchni". Zapewne stracisz, a na Forexie to już prawie na pewno.
Wtedy wyjdziesz z nowym zrozumieniem pewnych tematów, będziesz w stanie odsiać ziarno od plew.
  • Odpowiedz
@macan No ale każda z tych osób która klepie jakaś k---e po dupie na jachcie w Dubaju jakoś swoją wiedzę musiała uzyskać. Dlatego też szukam miejsc/ksiazek/szkoleń etc etc by takową posiąść. Chyba to nie jest jakaś tajna wiedza dostępna tylko w księgach zakazanych w Watykanie. Czy się mylę?
  • Odpowiedz
@adrian-mateusz: przecież wyraźnie napisałem - jak ktoś faktycznie wie jak zarabiać na tradingu, to się tym nie podzieli. Giełda to nie jest abstrakcyjna maszyna, giełda to psychologia ludzka i ludzkie zachowania. To żywy twór. Jeśli ktoś miałby sposób na zwycięstwo, to po tym, jak się nim podzieli, ten sposób przestanie działać, kapujesz?

Dlatego każdy, kto próbuje Ci sprzedać kurs jest zwykłym naciągaczem. No, ale jeśli wierzysz w uzyskanie milionów po
  • Odpowiedz
@macan Ty no ale ty kapujesz co napisałem? Przecież ja nie szukam kogoś kto zdradzi mi swój tajny sposób na zarabianie milionów tylko szukam miejsc w których mogę uzyskiwać wiedzę. Każda z osób która na tym zarabia gdzieś musiała swoją wiedzę uzyskiwać. Czy nagle się obudziła i wszystko umiała? Szukam chociażby książek które pomogą mi zrozumieć mechanizmy panujące na giełdzie, żeby zrozumieć co jest czym i od czego, a nie czegoś
  • Odpowiedz
@adrian-mateusz: No to napisałem w pierwszym komentarzu.

Inteligentny inwestor Benjamina Grahama.

Co do osób zarabiających na giełdzie- skąd wiesz, że w ogóle tacy są? Pytam poważnie, bo jak włożysz 10 baniek, to te 5% rocznie (co jest super wynikiem przy takim kapitale) da ci fajną pensję i dochód pasywny, ale najpierw musisz mieć 10
  • Odpowiedz