Wpis z mikrobloga

Ksiądz krzywo na mnie popatrzył jak powiedziałem, że potrzebuję klucz do tej sekcji cmentarza, gdzie dawniej chowali zasłużonych komuchów, a dziś tylko wójt z żoną tam chadza na 1 listopada zapalić znicz na grobie swojego ojca. Reszta rozkładających się podwójnie czerwonych - raz od jedynego słusznego systemu, a dwa od przekrwionych od wódy mord - nie pochodzi z naszej okolicy. Pochowali ich tutaj, bo dawna władza miała tutaj stabilne 30proc poparcia i nie dewastowano ich grobów jak na innych cmentarzach. Odkąd kupiłem rower a kolega pokazał mi kwadraty, ten mały wycinek mojej okolicy stał się moim prywatnym nemezis. Stał się ropiejącym wrzodem, którego ból uśmierza tylko jazda na kanionie, ale kompletnie wyleczyć jest w stanie zdobycie tego kwadratu, na którym dzieje cud socjalizmu, jaki nie wydarzył się 40 lat temu. To tutaj robaki żyjące w komunie zwanej ziemią zniosły robaczany wyzysk, nastąpiła równość i sprawiedliwość oraz zbudowano bezklasowe społeczeństwo oparte na równym podziale dawnych komuchów między wormsami. Podczas gdy stary wójta zamieniał się w pożywkę dla czerw, ja starałem się zamienić butelkę Ducha Puszczy na proboszczany klucz. Proboszcz przez chwilę wypytywał mnie o moje zamiary. Starałem się mu wytłumaczyć kwadraty jak najlepiej, ale ten batman po rocznym maratonie golonki i wina mszalnego nie był do końca przekonany czystością moich zamiarów. Bał się, że może zdewastuję grób któregoś z jego dawnych kumpli, a rower to tylko podstawka do tematu i żeby móc potem szybko ulotnić się z miejsca zbrodni. Kiedy mu pokazałem, że w bidonie mam tylko wodę z cukrem a w kieszeniach banany, przedstawiciel magów spojrzał na mnie łagodniej. Kiedy mu pokazałem butelkę lekko mętnego trunku jego twarz nabrała wyrazu człowieczeństwa. I tak od słowa do słowa on dostał butelkę podlaskiej ambrozji a ja niepowtarzalną okazję zdobycia w końcu tego kwadratu a przy okazji naplucia na groby wszystkich komuchów.

#rower #szosa #heheszki #tygodnikwielkichlop #tygodnikwielkichlopedycjakolarska (tag do zablokowania)
beastofmisery - Ksiądz krzywo na mnie popatrzył jak powiedziałem, że potrzebuję klucz...

źródło: final_94

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach