Aktywne Wpisy

jalop +50
Postanowiłem wczoraj, że w ciągu roku dojdę do 400 pompek i 400 brzuszków dziennie, a przy okazji wzmocnię mięśnie stabilizujące postawę. W sumie to jest mój najważniejszy cel.
Być może zacznę też podciągać się na drążku, aby odciążyć kręgosłup.
Aktualnie 30 pompek i 50 brzuszków. Haha
Nigdy nie byłem na siłowni. No i nawet nie mam czasu, żeby się tam wybrać.
Nigdy nie brałem żadnych dopalaczy. Nie jem też żadnych supli xD posiłki wlatują regularnie
Być może zacznę też podciągać się na drążku, aby odciążyć kręgosłup.
Aktualnie 30 pompek i 50 brzuszków. Haha
Nigdy nie byłem na siłowni. No i nawet nie mam czasu, żeby się tam wybrać.
Nigdy nie brałem żadnych dopalaczy. Nie jem też żadnych supli xD posiłki wlatują regularnie
źródło: temp_file8415307010146665969
Pobierz
fsfdjf +24
chryste jakie to pyszne
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

- biały z RPA - daje do słuchania Ted Talks, potem wysyła transkrypcję, każe zaznaczyć słówka, których nie rozumiem, potem je tłumaczy, każe czytać tę transkrypcję na żywo żeby poprawić moje błędy w wymowie i jako pracę domową daje do napisania wypracowanie - jakoś ten sposób mi nie odpowiada.
- Polak, co od dzieciństwa mieszka w UK - jakoś brak było tematów do rozmowy z nim, a jak zapytałem czy to prawda, że amerykanie żadziej używają present perfect niż anglicy to powiedział, że nie. Potem zapytałem o to chatagpt i faktycznie amerykanie żadziej tego czasu używają, nawet w serialu Przyjaciele to widac. Też mnie na pierwszej lekcji poprawiał, że powinienem był użyć innego czasu, trochę słabo - widać, że nie ma doświadczenia w nauczaniu, bo to tłumi chęć do rozmowy, dopiero po jakimś czasie jest zalecane żeby poprawiać.
- teraz mam lekcje z czarnym z UK, typowy nauczyciel - jak chcę zainicjować jakiś small talk, np. dziś powiedziałem, że mamy dzień wszystkich świętych i że dla mnie to smutne święto, bo myśli się o zmarłych to nie chciał kontynuować i przeszedł do lekcji ze swoich materiałów, gdzie najpierw było czytanie, potem mówienie - odpowiadania na pytania z ćwiczeń i na końcu słuchanie. I ciągle mnie chwali, że bardzo dobrze coś zrobiłem - ale to takie sztuczne jak to u anglików z tym ich sztucznych uśmiechem i z tym jak oni zawsze odpowiadają na pytanie "how are you", że zawsze wszystko ok. Narazie przy nim zostanę, ale jeszcze zobaczę lektora poleconego przez jednego mirka.
#prepply #angielskizwykopem #angielski
Po co takie lekcje jak w szkole? Albo Ted talks co możesz samemu zrobić?
Powiedz wprost, że ty chcesz gadać a reszta w swoim zakresie
Lektorzy z preply to ciężki orzech do zgryzienia, ale Ci młodsi są bardziej elastyczni ( ͡° ͜ʖ ͡°) właśnie prosiłem żeby np nie przerywał small talk który jest na początku bo to jest trudniejsze bo nie
@aleksc: A myślałeś o powtarzaniu języka ojczystego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja potrzebowałem akcentu ukraińskiego ale tani gościu w ogóle tak prowadził lekcję próbną, że pokazywal mi pytania, a ja odpowiadałem więc nawet nie wiedziałem jaki ma akcent i jako jedyny nie udostępniał kamerki xd a z kolei inni było za drodzy
Jest całkowicie odwrotnie. W brytyjskim częściej używa się present perfect niż w amerykańskim.
Z Practical