Wpis z mikrobloga

Wypróbowałem do tej pory 3 lektorów angielskiego i każdy ma inny sposób prowadzenia zajęć:

- biały z RPA - daje do słuchania Ted Talks, potem wysyła transkrypcję, każe zaznaczyć słówka, których nie rozumiem, potem je tłumaczy, każe czytać tę transkrypcję na żywo żeby poprawić moje błędy w wymowie i jako pracę domową daje do napisania wypracowanie - jakoś ten sposób mi nie odpowiada.
- Polak, co od dzieciństwa mieszka w UK - jakoś brak było tematów do rozmowy z nim, a jak zapytałem czy to prawda, że amerykanie żadziej używają present perfect niż anglicy to powiedział, że nie. Potem zapytałem o to chatagpt i faktycznie amerykanie żadziej tego czasu używają, nawet w serialu Przyjaciele to widac. Też mnie na pierwszej lekcji poprawiał, że powinienem był użyć innego czasu, trochę słabo - widać, że nie ma doświadczenia w nauczaniu, bo to tłumi chęć do rozmowy, dopiero po jakimś czasie jest zalecane żeby poprawiać.
- teraz mam lekcje z czarnym z UK, typowy nauczyciel - jak chcę zainicjować jakiś small talk, np. dziś powiedziałem, że mamy dzień wszystkich świętych i że dla mnie to smutne święto, bo myśli się o zmarłych to nie chciał kontynuować i przeszedł do lekcji ze swoich materiałów, gdzie najpierw było czytanie, potem mówienie - odpowiadania na pytania z ćwiczeń i na końcu słuchanie. I ciągle mnie chwali, że bardzo dobrze coś zrobiłem - ale to takie sztuczne jak to u anglików z tym ich sztucznych uśmiechem i z tym jak oni zawsze odpowiadają na pytanie "how are you", że zawsze wszystko ok. Narazie przy nim zostanę, ale jeszcze zobaczę lektora poleconego przez jednego mirka.

#prepply #angielskizwykopem #angielski
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aleksc: ile za nich płacisz?
Po co takie lekcje jak w szkole? Albo Ted talks co możesz samemu zrobić?
Powiedz wprost, że ty chcesz gadać a reszta w swoim zakresie
Lektorzy z preply to ciężki orzech do zgryzienia, ale Ci młodsi są bardziej elastyczni ( ͡° ͜ʖ ͡°) właśnie prosiłem żeby np nie przerywał small talk który jest na początku bo to jest trudniejsze bo nie
  • Odpowiedz
@aleksc: poszukaj gości z RPA za 20-40 serio mówię, nie ma co przepłacać za brytoli, chyba, że bardzo potrzebujesz ich akcentu
Ja potrzebowałem akcentu ukraińskiego ale tani gościu w ogóle tak prowadził lekcję próbną, że pokazywal mi pytania, a ja odpowiadałem więc nawet nie wiedziałem jaki ma akcent i jako jedyny nie udostępniał kamerki xd a z kolei inni było za drodzy
  • Odpowiedz
@aleksc:

czy to prawda, że amerykanie żadziej używają present perfect niż anglicy to powiedział, że nie. Potem zapytałem o to chatagpt i faktycznie amerykanie żadziej tego czasu używają

Jest całkowicie odwrotnie. W brytyjskim częściej używa się present perfect niż w amerykańskim.
Z Practical
  • Odpowiedz