Aktywne Wpisy
Boroborro +41
Siemanko Mirki, jestem z Wami łącznie z 10 lat i potrzebuje Waszej pomocy bo chyba nigdzie nie znajdę tylu kreatywnych ludzi w jednym miejscu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po 7 latach straciłem pracę w #it i trochę zacząłem szukać innych alternatywnych dróg które mogę wybrać. Padło, że zacząłem się bawić trochę w drewnie i w wycinaniu/grawerowaniu laserowym i chciałbym delikatnie spróbować pójść w tym kierunku, a przynajmniej sprawdzić z
![Boroborro - Siemanko Mirki, jestem z Wami łącznie z 10 lat i potrzebuje Waszej pomocy...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/8419875312ea34e807edb36546b1e3a96ed7afa268056bbca0d723474b445081,w150.jpg?author=Boroborro&auth=719da17ea329cd9fce17fb77b5b89cde)
źródło: IMG_6058
Pobierz
bylemtukiedys12 +607
Dla mireczków aktywnych na tagu #samotnosc i #depresja robię #rozdajo.
Smutno mi było to kupiłem sobie PS5 pro, i teraz z tą muszę coś zrobić. Miałem sprzedać, ale co tam... może ta karma na coś się przyda.
W każdym razie: do wylosowania konsola PS5 (w wersji z dyskiem) + 1 pad. Kupiona na premierę, dość rzadko używana, w dobrym stanie.
Fotki https://imgur.com/a/rozdajo-samotnosc-bylemtukiedys12-xoKpThU
Smutno mi było to kupiłem sobie PS5 pro, i teraz z tą muszę coś zrobić. Miałem sprzedać, ale co tam... może ta karma na coś się przyda.
W każdym razie: do wylosowania konsola PS5 (w wersji z dyskiem) + 1 pad. Kupiona na premierę, dość rzadko używana, w dobrym stanie.
Fotki https://imgur.com/a/rozdajo-samotnosc-bylemtukiedys12-xoKpThU
Nie wiem, ile jest prawdy w zarobkach lekarzy co ostatnio leci w mediach i na wykopie. Jeśli jednak jest to prawda, to frustrują mnie one nie z tego powodu, że uważam, że na nie nie zasługują, tylko z tego, jak wszyscy inni tak naprawdę mają przesrane.
Obecnie nawet parka zarabiająca powiedzmy 20-25k na czysto w np. korpozawodach (gdzie ląduje reszta licealnych dobrych uczniów) ma p--------e.
Brak perspektyw i oddawanie swego życia zawodowego i potencjału w celu napychania kasy korpolordowi.
Nie dość, że zarobki kilka razy mniejsze od lekarzy, to nad Polską czyha widmo recesji a w najlepszym wypadku stagnacji, co za tym idzie widmo bezrobocia, spadków zarobków.
Sensowne mieszkanie w sensownej lokalizacji blisko pracy to obecnie ponad 1 milion złotych.
Wychowanie dzieci, usługi dla nich to obecnie jakieś masakryczne koszta a państwowe usługi zwijają się coraz bardziej i nie ma co liczyć na służbę zdrowia czy szkolnictwo.
I tak dalej, i tak dalej. Specjalistom z IT, prawa, finansów, czy nawet lepiej płatnym budowlańcom stawki tak naprawdę nie wzrosły od 2 lat (wszelkie wzrosty średniej pensji to przede wszystkim kwestia zawyżonej minimalnej), a takim lekarzom wręcz przeciwnie (sam widzę to po tym ile wydaję na wizyty prywatne i to u lekarzy którzy nie potrzebują specjalistycznego sprzętu). Już nie mówiąc o rynku na poziomie entry level, gdzie może i jest wyższa minimalna, ale za to firmy nie biorą juniorów.
No nie będę się nadmiernie rozpisywać, ale musiałem napisać mały rant ogólnie na sytuację w Polsce. Chciałbym być lekarzem w 2024.
#medycyna #korposwiat #pracbaza #studbaza #programista15k #finanse #prawo #nieruchomosci #ekonomia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
to jest do osiagniecia w 2-3 lata w korpo (albo bylo)
@mirko_anonim: edukacja ekologiczna Mirków leży xD
sam tyle mialem, znam 2 znajomych analogicznych, lub co nie trafili w 15 tylko jakies 13,5-14
@ziomus13: No nie wiem: 1.6 miliona przy wkładzie 160 tysięcy daje ratę 12k. Tak więc zostaje jakieś 13k na dwoje osób, przy oszczędnym gospodarowaniu powinno starczyć do
Masz 25k z żona. Myślisz fajnie wreszcie spoko hajs. Chcesz sobie kupić fajny dom, bo już masz jakąś klite na kredyt. Słyszysz cena 1,6 mln. I okazuje się że jednak 25k to nie jest spoko hajs. Dalej Cię nie stać na własną chatę…
No jak nie? Wszystko kwestia poziomu życia. Kredyt na milion przy dzisiejszych bardzo wysokich stopach daje ratę ~7200zł. Po prawdopodobnych obniżkach stopy rata pójdzie zauważalnie w dół. Tutaj gra
@mirko_anonim: haha no totalny dramat i chyba po Caritasie muszą łazić żeby związać koniec z końcem
staraj się samemu mieć lepiej w życiu a nie się podniecasz że ktoś kto 10 lat studiował ma lepiej
byś chyba na wylew padł jakbyś wiedział jak wielki hajs potrafią przewalać ludzie co dosłownie nie