Wpis z mikrobloga

Znalazłem na głównej ten artykuł i same pozytywne komentarze. A mnie to bardzo dziwi. Mieszkam w Szwajcarii gdzie przerejestrowanie auta nigdy nie zajęło mi dłużej niż 10 minut od wejścia do urzędu. Pani ma przy stanowisku drukarkę do dowodów rejestracyjnych, za plecami tablice. Załatwia wszystko od ręki, a my szukamy kwadratowych jaj...
#ciekawostki #samochody #paczkomaty #technologia #urzedasstory #motoryzacja
KoszuliNiePrzytuli - Znalazłem na głównej ten artykuł i same pozytywne komentarze. A ...

źródło: temp_file6117072421967784674

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mieszkam w Szwajcarii

@KoszuliNiePrzytuli: ale to nie szwajcaria, tylko Polska, wiec ludzie się cieszą i docieniają nawet takie małe usprawnienia. System jest c-----y, administracja jest c-----a no i ludzie pracujacy w urzedach to chuje. To co sie dziwic, ze same pozytywy piszą. W Niemczech to samo, zeby zarejestrowac auto to najblizsze terminy (jezeli dostaniesz) to w zaleznosci gdzie mieszkasz to minimum 2 tygodnie do przodu, nie ma c---a dostac wczesniej.
  • Odpowiedz
@bruhh No takie to usprawnienie że odbierasz tylko gotowy dowód, gdzie odbiór to zazwyczaj brak kolejki. Pół dnia siedzisz jak czekasz żeby auto zarejestrować xD Serio byłem w szoku że można to załatwić w 5 minut.
  • Odpowiedz
W Niemczech to samo

@bruhh: Niemcy to w tych sprawach jak również bankowych to są zacofane ba przy głównych drogach nie ma zasięgu gsm to jest dopiero beka.
  • Odpowiedz
@KoszuliNiePrzytuli:

Pół dnia siedzisz jak czekasz żeby auto zarejestrować xD

Nie wszędzie w Polsce tak jest. W Krakowie mamy, na przykład, punkty obsługi mieszkańca w galeriach handlowych. Rejestrowałem auto miesiąc temu i zajęło to, dosłownie, 10 minut. Tak, tablice też dostałem.

Jedyny minus polegał na tym, że właśnie 2 tyg później musiałem pojechać znowu po stały dowód rejestracyjny. Ale z drugiej strony nie widzę sensu takiego "paczkomatu" - przecież pod
  • Odpowiedz
Pani ma przy stanowisku drukarkę do dowodów rejestracyjnych, za plecami tablice. Załatwia wszystko od ręki, a my szukamy kwadratowych jaj...

@KoszuliNiePrzytuli: Czy u nas jest inaczej? U mnie wchodzę do urzędu z niezbędnymi dokumentami, uiszczam opłatę kartą, pani ma drukarkę, drukuje dowód tymczasowy, daje nowe tablice, wszystko, więcej niż 10 min. to nie zajmuje. Po ok tygodniu przychodzi SMS, że dowód rejestracyjny jest gotowy do odbioru.

Drukarka w
  • Odpowiedz
@KoszuliNiePrzytuli mieszkam w rzeszowie, w polsce d na podkarpaciu. Wydzialy komunikacji mamy 1 w glownym urzedzie i dodatkowo 5 oddzialow w galeriach. Czynne od poniedzialku do soboty w godz 10-18. Tak, da sie zarejestrowac auto w sobote o 17. Kolejki niewielkie, dodatkowo mozliwosc umowienia przez neta na drugi dzien. Wczoraj rejestrowalem samochod bez umawiania, zajechalem na parking nadziemny, 20m od mojego auta drzwi do galerii a za nimi drzwi do urzedu.
  • Odpowiedz
sama koncepcja przymusu przerejestrowania jest kulawą i zbędna ale ciągle wiele osób nie potrafi tego pojąć i broni tego systemu

@SpalaczBenzyny: ?

Dlaczego zbędną? Jak cie czy właściciela pojazdu ma później odnaleźć np. policja (oni średnio radzą sobie z przerejestrowanymi)? Skoro nie chcesz przerejestrowywać i uważasz to za zbędne?
  • Odpowiedz
@DRESIARZZ: np. poprzez płatnika składki OC albo zgłoszenia kupującego/sprzedającego VIN auta do wydziału komunikacji po zakupie, co i tak trzeba robić,

przecież dzisiaj zgodnie z prawem dane w dowodzie rejestracyjnym są często nieaktualne,

np. kupiłem samochód, mam umowę, opłacam na niego OC, podaje swoje dane,
do kompletu mogę zgłosić gdzieś tam (cepik), że
  • Odpowiedz