Wpis z mikrobloga

@Vampurr: wyjście na gramofon? ciekawe ( ͡° ʖ̯ ͡°)

A tak serio - jak będzie bez przedwzmacniacza to pod gramofon (ale niestety nie widzę tam uziemienia)
a jak będzie z przedwzmacniaczem to możesz podłączyć pod DYSKOFON
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@p10trek nie znam się absolutnie na tym. Pewnie chodzi, że pomyliłem wyjście z wejściem?

A po co uziemienie? Co się stanie jak podłączę pod gramofon? Stare gramofony kompatybilne z tym wzmacniaczem są bez przedwzmacniacza więc które wejście trzeba użyć?

I czym się różni wejście gramofon od dyskofonu?
  • Odpowiedz
@Vampurr: hej - sporo pytań, nie wiem czy na wszystkie dam radę odpowiedzieć.
Też nie jestem jakimś ekspertem...

Wejście/wyjście - tam gdzie sygnał wchodzi do wzmacniacza to jest wejście. Tam masz wejście na radio (tuner), gramofon, dyskofon, magnetofon odtwarzanie.
Wyjście to w tym przypadku na pewno głośniki, no i magnetofon nagrywanie (raczej nie używane)

Jeżeli chodzi o gramofon, to standardowo wyjście z gramofonu ma bardzo słaby sygnał i wymaga przedwzmacniacza.
  • Odpowiedz
@Vampurr: większość gramofonów z przedwzmacniaczem ma możliwość wyłączenia go - możesz więc podłączyć go zarówno do wejścia phono jak i standardowego wejścia. Mówię to, bo dopóki nie kupisz gramofonu, nie dowiesz się w jakim stanie jest sekcja phono w twoim wzmacniaczu (Na marginesie, przedwzmacniacz jest potrzebny nie tylko ze względu na słaby sygnał z wkładki gramofonowej - ma on też za zadanie przepuścić sygnał przez krzywą korekcyjną RIAA - tak
  • Odpowiedz
@Vampurr: zobacz sobie jeszcze jakieś entry-level gramofony Pro-ject, tylko one są manualne. Żeby tylko nie przyszło ci do głowy kupowanie tych tanich gramofonów-skrzynek (coś takiego, bo to tylko niszczy płyty. Ja polecam trochę poczytać jak działa gramofon, czym się różni napęd paskowy od bezpośredniego, jakie są rodzaje ramion, różnice między manualnym, a automatycznym i jak już nabędziesz wiedzy, jaki sprzęt jest dla ciebie to za ten 1000 zł możesz
  • Odpowiedz
  • 0
@pekak: @Charz

dzięki za pomoc. Jeszcze muszę się douczyć.

Te skrzynkowe nie podobają mi się.
Jaką markę byś polecił abym poszukał czegoś retro?
Jakieś polskie się nadają bo wizualnie najbardziej by pasował pewnie.
  • Odpowiedz
@Vampurr: Unitry jest od z-------a na różnych olxach i grupkach sprzedażowych na fejsie ale to raczej nie jest sprzęt wysokiej klasy. Za to można kupić sprawny bardzo tanio bo już za kilkaset złotych. Wymienisz wkładkę i będzie grać przyzwoicie. Niemieckie Duale się cieszą dużym powodzeniem, wizualnie powinny pasować
  • Odpowiedz
@Vampurr: Jeśli chcesz zaczynać zabawę od czegoś używanego, to zdecydowanie zdobądź najpierw tyle wiedzy ile jesteś w stanie. Wiele błędów możesz już popełnić na etapie zakupu, np. kupując gramofon używający niegdyś popularnych wkładek piezoelektrycznych, których nie odtworzysz na współczesnym przedwzmacniaczu. Zwróć też uwagę na zasilanie, rodzaj terminali połączeniowych, tj. ogólną kompatybilność z Twoim sprzętem. Dodatkowo, jak to ze starym sprzętem bywa, często będzie on wymagał jakiegoś uzdatniania/naprawy. Jeśli nie czujesz
  • Odpowiedz