Wpis z mikrobloga

Który kalkulator jest prawidłowy? Chodzi mi o zwrot podatku.

Na jednym pokazuje zwrot w wysokości 3004 czyli maximum, a na drugim 1363 ¯_(ツ)_/¯

Zarobki 12k miesięcznie / 144k rocznie.

#ike #ikze #zwrot #pit #gielda
holo94 - Który kalkulator jest prawidłowy? Chodzi mi o zwrot podatku.

Na jednym poka...

źródło: obraz

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@holo94: pierwszy(mniejszy) jest prawdziwy. 3004zł to max, jaki w tym roku idzie uzyskać przy wpłaceniu kwoty równej limitowi i wchodzeniu w drugi próg przynajmniej taką kwotą. Ty taką kwotą nie wchodzisz w drugi próg, jeśli nie miałeś żadnych bonusów rocznych tylko te 144k podstawy.
  • Odpowiedz
@holo94: przy 12k brutto to w 2 próg wpadasz dopiero w grudniu. Możliwość odliczenia ulgi proporcjonalnie (zapewne). Screen 2 mówi o 100% maksymalnej jaką możesz uzyskać.
  • Odpowiedz
@holo94: Ty wpadasz już końcówką wypłaty w drugi próg, więc pełny zysk z podatku jest pewnie przy jakiś ~~10-11k brutto ponad to, co Ty masz w skali roku. Wtedy masz te 9k podstawy opodatkowania od której pobierane jest 32%. Obniżasz dochód od podatku o 9k, czyli te 32% jest Ci zwracane.
  • Odpowiedz
powiedz ile minimum musi być aby dostać ten max czyli 3004?

@holo94: każdy ma inne ulgi i odliczenia w pit, więc tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi innej niż to, że musisz wchodzić w drugi próg podatkowy co najmniej 10000.
  • Odpowiedz
@Fattek: @OsSikorskiego teraz ja sie juz pogubilem; jesli zarabia 12k miesiecznie to w drugi prog (120k) wchodzi w 11 i 12 miesiacu, tak? (10 pierwszych miesiecy x 12k = 120k = limit prodgu)? czyli zarobi ponad ponad 10k w drugim progu podatkowym bo bedzie mial zarobki z 11 i 12 miesiaca
bo wg waszysz wyliczen drugi prog podatkowy osiagnie pozniej i nie wiem skad to wynika
  • Odpowiedz
10 pierwszych miesiecy x 12k = 120k = limit prodgu

@Pojedynczy: NIE. Kwota brutto (z umowy) to nie jest podstawa opodatkowania.

Jeżeli taki człowiek pracuje poza miejscem zamieszkania (inne miasto) i dodatkowo przez cały rok nie będzie ani jednego dnia na chorobowym, bo chorobowe mu też zmniejszy wynagrodzenie i nic nie odlicza, internetu, darowizn, ikze - nic. Przy czym od 12k brutto odlicza się część zapłaconego ZUS, więc to nie
  • Odpowiedz