Jesteście zmuszeni żeby codziennie z---------ć, rano się godzinę czasem dwie wybierać, później z---------ć w pracy i w ogóle pracować 5-6 dni w tygodniu i tak do z-------a?
Przecież to jest męczarnia i ja wiem że są ludzie co nie muszą pracować tylko generalizuję bo większość osób jednak jest skazana na ten wysiłek i często dyskomfort. Pamiętam jak całe życie męczarnią była dla mnie szkoła, później studia też wysiłek, a teraz mam najbliższe kilkadziesiąt lat z---------ć żeby mieć co żreć albo zapłacić rachunki za wodę i prąd.
Tylko ja tak mam że mam wrażenie że coś tu jest nie tak z tym wszystkim?
@okno2137 to sobie wyobraź, że codziennie od świtu do zmierzchu musisz polować, tropić zwierzynę przez dziesiątki kilometrów, żeby nie zdechnąć z głodu, a wieczorem nie wiesz, obudzisz się rano, bo w nocy zamarzniesz albo coś cię w-------i na kolację
@okno2137: brawo, odkryłeś podstawę systemu kapitalistycznego w którym biedni pracują na bogatych ( ͡°ʖ̯͡°) teraz i tak jest luz, bo wcześniej jak mieszkałeś w kraju gorzej rozwiniętym, to po prostu przyjeżdżali europejczycy i cię zmuszali do katorżniczej pracy albo zabijali
kapitalizm to czasem nie taki system gdzie to kapitał pracuje zamiast ludzi?
jedno nie wyklucza drugiego, właściciele kapitału czerpią z niego zyski poprzez m.in. zatrudnianie ludzi dużo poniżej realnej wartości dóbr które wypracowali
@okno2137 zawsze możesz kupić sobie kawałek ziemi i żyć z własnych upraw. Nie będziesz musiał wtedy z---------ć do pracy. Ewentualnie jako bezdomny albo ewakuacja do lasu i życie w szałasie. Nikt nikogo nie zmusza do życia w społeczeństwie
Mam taki pomysł, żeby budować odwrotnie: chodnik i droga dla rowerów poziomo, płasko, bez obniżeń, a na jezdni co posesję robić podjazd i zjazd dla samochodów. Oczywiście łagodny, żeby sobie zawieszeń nie popsuły! ( ͡°͜ʖ͡°) #pedalarze #rower #szosa #polskiedrogi
Jesteście zmuszeni żeby codziennie z---------ć, rano się godzinę czasem dwie wybierać, później z---------ć w pracy i w ogóle pracować 5-6 dni w tygodniu i tak do z-------a?
Przecież to jest męczarnia i ja wiem że są ludzie co nie muszą pracować tylko generalizuję bo większość osób jednak jest skazana na ten wysiłek i często dyskomfort. Pamiętam jak całe życie męczarnią była dla mnie szkoła, później studia też wysiłek, a teraz mam najbliższe kilkadziesiąt lat z---------ć żeby mieć co żreć albo zapłacić rachunki za wodę i prąd.
Tylko ja tak mam że mam wrażenie że coś tu jest nie tak z tym wszystkim?
#pracbaza #zalesie #pieniadze
źródło: E2D55CC7-FCF4-4863-BE05-6ECB8D0A625C
PobierzPoza tym są MILIONY ludzi którzy lubią swoją prace, wcale nie z----------ą tylko przychodzą do niej z przyjemnością
@blyskotliwy: a kapitalizm to czasem nie taki system gdzie to kapitał pracuje zamiast ludzi? To co opisujesz to chyba feudalizm?
jedno nie wyklucza drugiego, właściciele kapitału czerpią z niego zyski poprzez m.in. zatrudnianie ludzi dużo poniżej realnej wartości dóbr które wypracowali
fajnych mebli
ładnego domu/mieszkania (może być brzydkie i stare)
auta(prawdoopdobnie rower wystarczy)
nowych ubrań, równie dobrze mogą być