Wpis z mikrobloga

Hej,

Możecie mi podpowiedzieć do jakich jakich rekuperatorów, których firm, można zamontować filtry, które sam sobie kupie na metry i dotnę?
Stoję przed zakupem rekuperatora, a nie chce się wiązać abonamentem na filtry, które to mogą zdrożeć w każdej chwili.

#rekuperacja #wentylacja #budujzwykopem #pytaniedoeksperta
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hochland: w zasadzie do większości możesz sobie zrobić ramki do trzymania swojego filtra albo można zrobić wydruk 3d więc jeżeli nie mają jakichś chipów dziwnych a szczerze to nie widziałem to wszystkie tak można ogarnąć.
  • Odpowiedz
  • 1
@daroq3a czyli uważasz, że koszta ekspozycji nie są ważne? Ja wychodzę z takiego założenia, że wolę filtry wymieniać częściej, ale na takie, które kupię wszędzie, niż być uzależnionym od producenta oryginału/zamiennika i ufać, że za 10 lat będą nadal dostępne i w "dobrej" cenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@InspektorWypoku dobra propozycja, z pewnością poczytam o tym rekuperatorze więcej. Możesz mi podesłać ofertę na wersję K300.
Czy ten rekuperator posiada funkcję automatycznego sterowania przy doposażeniu w czujnik CO2?
  • Odpowiedz
@hochland Ceny masz takie jak na stronie producenta. Ewentualnie możemy coś pogadać na priv. Co do Twojego pytania, czujniki są możliwe doposażenia, ale czy sterownik wtedy przejdzie w automatyczne sterowanie nie wiem. Musiałbyś zapytać producenta, bo bardzo rzadko ktoś o takie rzeczy pyta. Skąd jesteś?
  • Odpowiedz
  • 1
@InspektorWypoku dzięki, ale ceny katalogowe mnie nie interesują ( ͡º ͜ʖ͡º)

Dzięki za propozycje, poczytam sobie w wolnym czasie o tym rekuperatorze. Instalacje (własną) planuje na wiosnę, więc mam czas.
  • Odpowiedz
  • 2
@hochland o3ozon ma takie filtry i nie potrzebujesz nic więcej, to ma tylko dmuchać powietrze, za 9k kupisz najbardziej wypasiony model i to z wymiennikiem entalpicznym. Kup większa jednostkę, tak żeby docelowo pracowała na max 50% wydajności
  • Odpowiedz
  • 0
@hochland tak grzałkę kupujesz osobno i montujesz na kanale czerpni, grzałka to koszt 300-500.
Teoretycznie wymiennik entalpiczny nie potrzebuje grzałki bo nie wykrapla się woda która mogła by zamarznąć.

Podciśnieniem się nie rozmraża bo to powoduje większe straty niż grzałka, przy pierwszym otworzeniu drzwi wejściowych zasysa zimne powietrze które omija rekuperator.
  • Odpowiedz
  • 0
@daroq3a

@hochland reku nie jest dla ciebie z takim myśleniem.

A dla kogo jest rekuperacja? Dla kogoś kto ze zwykłej wentylacji domu robi jakaś rocket science?

Dla kogoś kto chce mieć tylko prawidłowa wentylację w domu która działa też latem i zimą (więc nie grawitację) to starczy mu o3ozon za 4k zł i wszytsko będzie działało zgodnie ze sztuką.
Nie każdy potrzebuje zaawansowanej automatyki i filtrów klasy jak na sali
  • Odpowiedz
@hochland: wszystkie filtry co będzie sam robił mają klasę max G4 i małą powierzchnie filtracji, generalnie rekuperatory z takimi filtrami to słabe urządzenia.
  • Odpowiedz