Wpis z mikrobloga

Polacy to naród bezmyślny. Jak napiszą na Płocie dvpa to przyjdą chętni żeby pogłaskać, a zdziwieni potem drzazgą. Budda w filmach - ja piore pieniadze - o budda oszukiwal. Cinkciarz - no przeleje sobie pieniądze przez firmę nazwaną "nielegalna wymiana walut" przecież bedzie wszysko spoko. Do kompletu brakuje mi afery ze sklepem "biurwa.pl". Naprawdę tracę wiarę w myślenie. #polak #polska #cinkciarz #budda.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aou: No nieźle w lewiatanie też nie kupuj, bo cię pożre potwór morski. Cinkciarz ma taką nazwę, bo po prostu jest chwytliwa tym bardziej, że działa na polskim rynku i od razu po nazwie wiadomo, że jest to kantor. Właśnie jesteś takim polaczkiem, który przeprowadza analize wsteczną i chrum chrum, ale ci gupie ludzie są.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Desire22 czy ty naprawdę spędziłeś czas zeby mi napisać tak trywialną rzecz? Przeciez sie nawet nie wpisałeś w ten schemat. Lewiatan nie ma kontekstu pejoratywnego. Cinkciarz, praniw pieniędzy, biurwa to okreslenia pejoratywne. Mowiac do Ciebie - ty lewiatanie raczej Cie nie obrażę =)
  • Odpowiedz
Lewiatan nie ma kontekstu pejoratywnego

@Aou: To nazwij żone lewiatanem.

"Cinkciarz" to określenie, które pochodzi z czasów PRL-u w Polsce i odnosi się do osoby, która nielegalnie handlowała walutami obcymi, najczęściej dolarami amerykańskimi, na czarnym rynku. W tamtych czasach w Polsce obowiązywał zakaz posiadania obcych walut bez specjalnego zezwolenia, a oficjalny kurs wymiany był znacznie mniej korzystny niż na rynku nieoficjalnym.

Cinkciarze stali zazwyczaj w pobliżu hoteli, dworców i innych miejsc odwiedzanych przez
  • Odpowiedz