Wpis z mikrobloga

Sytuacja rodzinna zmusiła mnie jakiś czas temu do zakupu auta rodzinnego któremu stuknał niedawno rok. Za dodatkowy silnik i 350 wiecej koni wystarczyło dopłacic tylko 6% więc zdecydowałem się na wersje Plaid, oczywiście przydatność tej dodatkowej mocy jest mocno dyskusyjna bo można z niej korzystać raczej tylko przy jeździe na wprost, ale raz się żyje.

Auto jeździ głównie wokół komina, ale jest też na koncie taka dłuższa trasa:

Wyjazd 100%, dystans i czas ładowania
318 km 36 min (ładowarka v2)
273 km 15 min
178 km 18 min
173 km 26 min
240 km 18 min
155 km dojazd 35%

Razem 1337km 14:15h w tym 1:53h ładowania
odliczając ostatni odcinek z korkami
1182km 11:40h w tym 1:35h ładowania

Jeśli ktoś sie waha czy kupić Tesle lub inne auto elektryczne, ma jakies pytania, wątpliwości to służe pomocą. Mam tez mniejszy tańszy Model Y w wersji performance.

#pokazauto #samochody #chwalesie #tesla #teslax #motoryzacja #zakupauta
zibizz1 - Sytuacja rodzinna zmusiła mnie jakiś czas temu do zakupu auta rodzinnego kt...

źródło: IMG_20241030_104539965_HDR_AE

Pobierz
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@vieniasn: Nie pierwszy raz polecam. Od wielu lat na wykopie polecam rozwiązanie do prowadzenia księgowości i wydaje mi się ze robię to w miarę obiektywnie, czyli jeśli jest coś na rynku tańszego bardziej opdowiedniego dla kogoś to kieruje go do rozwiązania z którtego nic nie mam. I tak samo tutaj.

Osobom które czesto robią trasy 300km+ dziennie, nie maja własnego miejsca parkingowego nie polecam. Jeśli kogoś nie stać na nowe
  • Odpowiedz
  • 2
rozumiem, że ładujesz u siebie na miejscu parkingowym/w garażu. Instalowałeś sobie dodatkową ładowarkę w domu? Jaki koszt?

@anonimowy_programista: Stoją na podjeżdzie, niegarazowane. Dla wygody dobrze jest miec ładowarke 3 fazowa.
Koszt 1-5tys. Wallbox Tesli ~2500zł
Ja kupiłem Fronius Wattpilot który współpracuje z moja fotowoltaiką i może modulować moc ładowania aby ładować tylko nadwyzką PV. Taka ładowarka 3500zł, do tego słupek z nierdzewki 1500 + kabel chyba z 600
  • Odpowiedz
@zibizz1: czyli kolejne autko za 190 klocków do jeżdżenia wkoło komina, znaczy się jakieś 3 lata średniej krajowej, nie mówiąc o pozostałych modelach. To prośba o tagowanie jakimś tagiem dla bogaczy jeszcze bo na takie fanaberie to może z 1% Polaków stać ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 5
To prośba o tagowanie jakimś tagiem dla bogaczy

@JackDaniels: Mozna dodac #tesla na czarną:)

bo na takie fanaberie to może z 1% Polaków stać

Na wykopie pełno #programista30k. Cena zbliżona do takiej doposażonej skody octavi. Uwzględniając oszczedności na użytkowniu wyjdzie taniej, większa moc i znacznie przyjemniejsza jazda po mieście. Może nowe mało kto kupi ale już za takimi 2-4letnimi za 100k z hakiem sporo osób
  • Odpowiedz
@JackDaniels:

czyli kolejne autko za 190 klocków do jeżdżenia wkoło komina

Ale 180k za hybrydową Corollę to jak za darmo i dlatego to najchętniej kupowane nowe auto w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zibizz1: jesteś w stanie policzyć, ile razy w roku ładowałeś się na publicznych ładowarkach? I oszacować ile w roku spędziłeś czasu czekając na tych ładowarkach? :)

Bo jeżeli jeździsz w dłuższe trasy mało, to jest szansa, że tankując spalinówką, wyszło by Ci, że na stacjach byś spędził więcej czasu :)
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:

Bo jeżeli jeździsz w dłuższe trasy mało, to jest szansa, że tankując spalinówką, wyszło by Ci, że na stacjach byś spędził więcej czasu :)

Nawet jak jeździsz dość często to może tak wyjść. Tankowanie to nie jest 2 min, zawsze trzeba gdzieś podjechać. Poza tym zawsze robi się coś "przy okazji", a tankując stoisz i nic nie zrobisz. Patrzyłem ostatnio, to nie licząc tras u mnie wychodzi pół na
  • Odpowiedz
  • 1
@anonimowy_programista Ok 15 ładowań w ostatnim roku, średnio po ~20 minut. Tankowanie zajmuje 5-10 minut i licząc co 700km to zrobiłbym 35, podobnie.
Taka pauza w trasie raz na 200km jest spoko, ok 10 minut wystarcza żeby zrobić siku, przeciągnąć sie, ze zjedzeniem hotdoga 15 minut. Wszystko ponad to to już strata czasu i to my czekamy te ok 5 minut na auto. Tak jest w tych długich trasach bo po
  • Odpowiedz
poza tym zawsze robi się coś "przy okazji"

@PiotrFr: niestety Tesla potrafi wiedzieć lepiej i zmienić sobie sama limit, a użytkownikowi doliczyć jeszcze karę za trzymanie samochodu podpiętego do ładowania. Więc robienie czegoś przy okazji może trochę kosztować. A przynajmniej ja kiedyś wracając do samochodu zobaczyłem taki komunikat:
ShortyLookMean - >poza tym zawsze robi się coś "przy okazji"

@PiotrFr: niestety Tesl...

źródło: 20230910_175052

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 4
@PiotrFr 180k to kosztuje Corolla w pakiecie Executive i z silnikiem 2.0, czyli najwyższa opcja ¯_(ツ)_/¯ Tesla Model 3 startuje od 190k. Niezłe porównanie, takie nie za dobre.
  • Odpowiedz
  • 0
@ShortyLookMean: Też raz miałem, ale można sobie suwaczkiem zmienić jeśli potrzebujesz więcej i tak zrobiłem bo potrzebowałem 90% żeby dojechać do domu. W innych sieciach na ładowarkach dużej mocy juz od 30minut potrafią naliczac nawet jeśli sie ładujesz
  • Odpowiedz