Wpis z mikrobloga

mircy, buduje dom i bede kladl wszyskie instalacje, w tym sieć ethernet. Internety przyjda do domu światłowodem, pewnie router dostawcy bedzie rowniez konieczny. W domu chce miec gniazdka ethernet w czesci pokojow, 2-4 access pointy wifi i kamery zewnetrzne. Myslalem zeby uzyc rozwiazan #ubiquiti. Czy dobrze kombinuje i potrzebuje nastepujacych urzadzen?
swiatlowod -> router dostawcy -> switch ubi. Ze switcha wyjda kable do gniazdek do pokoi, kable POE do Access pointow i kamer.
Czy potrzebuje dodatkowo router Ubi? Po co on by był? Czy rejestrator do kamer jest wbudowany w router, switch czy to jeszcze osobna skrzynka?

Jak to macie rozwiazane u siebie? Jakie kable pusciliscie? Cat 6a? Czy moze juz cat 7?

#budowadomu #budownictwo #siecikomputerowe
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@eru teraz Ubi ma jakiegoś nowego routera który ma też opcje bycia gatewayem i rejestratorem https://youtu.be/shDtJw5doco

Do poprawnego działania setupu z ubi potrzebujesz kontrolera - ten co wysłałem linka robi za router/rejestrator/kontroler - do tego dodajesz swój switch Ubi i masz wszystko.

Jak chcesz robic sieć porządnie, to wywalasz router dostawcy i prosisz go o ONT 1 portowy do bridgowania.
  • Odpowiedz
Swiatlowod -> ONT dostawcy -> Router ubi -> switch ubi -> AP, kamery itd
Router ubi chcesz bo router dostawcy to gowno ;)
Kamery chcesz unifi tez? Ile kamer i ktore myslales?
Mozesz sobie wziac UDM-Pro z jedna zatoka 3.5" na dysk do kamer albo jesli potrzebujesz wiecej mozesz osobna jednostke dac
  • Odpowiedz
@eru: Korzystałem dużo z różnych rozwiązań u siebie i u rodziny czy klientów i ostatecznie wszędzie na maks stosuję TP-Link z serii Omada do absolutnie wszystkiego z wyjątkiem modemów LTE (stosuje jako 2 źródło internetu - w tym przypadku Mikrotiki i Zyxel).

W Ubiquiti np. load balance czy failover nie ustawi się tak przystępnie i łatwo jak w routerkach TP Link Omada. Dokładnie dlatego porzuciłem też Mikrotiki bo owszem podziwiam
  • Odpowiedz
@eru: dostawcy z topki dostawców zwykle sie faflunią i nie chcą dawać terminali ONT, są bardzo niechętni!. Wciskają swoje badziewiaste funboxy czy inne takie. Dzięki nim mają dostęp do Twojej sieci lokalnej i mogą zdiagnozować wszystkie zgłaszane problemy, ale miej na uwadze, że w sumie jest to backdoor (!) dzięki któremu mają dostęp do wszystkich lokalnych urządzeń. Przy uzgadnianiu umowy najlepiej powiedz, ze konkurencja zaproponowała terminal ONT w cenie, to
  • Odpowiedz
@eru:
pytałeś też o rejestrator,
ja u siebie mam dysk sieciowy qnap model TS251,
jest tam rejestrator działający w oparciu o protokół ONVIF więc rejestruje również alarmy/zdarzenia.
na qnapach masz 8 kanałów za friko (inni np. synology mają o ile dobrze pamiętam - 2 lol)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@KONONOWlCZ: @Entroop @kwantowykocyk @Retsew czy dobrze rozumiem, ze cloud gateway ma "procesory" od zarzadzania wifi przy wielu AP, od zbierania i nagrywania obrazu z kamer itd. a switch tylko zwiekszy liczbe portow? Czy w takim razie majac cloud gateway potrzebuje switcha od ubi czy jakis inny wystarczy?

@Entroop czy Tplink ma odpowiadajace urzadzenia do tych od ubi? Mozesz podrzucic jakies modele?
  • Odpowiedz
Czy w takim razie majac cloud gateway potrzebuje switcha od ubi czy jakis inny wystarczy?

@eru: powiem tak, trochę głupio jest mieszać różne rozwiązania. Ładujesz się w jakiś system np. unifi i wsadzasz gdzieś tam jakiegoś tp-linka. Szkoda kasy na unifi jak planujesz taki misz-masz. Aaby w pełni korzystać z potencjału jaki niesie dane rozwiązanie całą sieć zbuduj na tym jednym rozwiązaniu, od końcówki WAN po wszystkie urządzenia lokalne

oczywiscie
  • Odpowiedz
@eru: Switch tylko "rozdziela" ruch na więcej urządzeń po kablu tak jak listwa zasilająca ALE switch może być właśnie też taką listwą zasilającą dosłownie bo może być PoE i zasili ci kamery, AP więc prowadzisz wtedy tylko ten 1 kabel.

Patrze czym jest ten Cloud Gateway i jak rozumiem to jest po prostu ich router z może też kontrolerem. To nazewnictwo w stylu applowskim też mnie tam właśnie odrzucało dawniej.

W
  • Odpowiedz
T-Mobile światłowód, oni dali ONT, ja go podpiąłem do UDM Pro. Ich routera nie używam.

Jak bawisz się w UniFi to bierz wszystko tylko od nich. To jest jak Apple, ma tylko sens jeśli wejdziesz na 100% w ich rozwiązanie.

Nie każdy dostawca pozwoli Ci podpiąć się do własnego routera prosto z ONT.
Warto przed zakupem popytać. Pytaj o PPPoE.
  • Odpowiedz