Aktywne Wpisy
strike_lucky +3
#j--------e #pytanie #motoryzacja
Przed chwilą zatankowałem przypadkiem diesel do benzyniaka nie popatrzyłem dokładnie k---a
.. Bo na innej stacji
Poszło 14 litrow... Co ja mogę zrobić? Tylko mechanik czy np jakbym dolał benzynę do reszty? Jeszcze weszło by pewnie drugie tyle...
Przed chwilą zatankowałem przypadkiem diesel do benzyniaka nie popatrzyłem dokładnie k---a
.. Bo na innej stacji
Poszło 14 litrow... Co ja mogę zrobić? Tylko mechanik czy np jakbym dolał benzynę do reszty? Jeszcze weszło by pewnie drugie tyle...

EnzoMolinari +39
swiatlowod -> router dostawcy -> switch ubi. Ze switcha wyjda kable do gniazdek do pokoi, kable POE do Access pointow i kamer.
Czy potrzebuje dodatkowo router Ubi? Po co on by był? Czy rejestrator do kamer jest wbudowany w router, switch czy to jeszcze osobna skrzynka?
Jak to macie rozwiazane u siebie? Jakie kable pusciliscie? Cat 6a? Czy moze juz cat 7?
#budowadomu #budownictwo #siecikomputerowe
Do poprawnego działania setupu z ubi potrzebujesz kontrolera - ten co wysłałem linka robi za router/rejestrator/kontroler - do tego dodajesz swój switch Ubi i masz wszystko.
Jak chcesz robic sieć porządnie, to wywalasz router dostawcy i prosisz go o ONT 1 portowy do bridgowania.
Router ubi chcesz bo router dostawcy to gowno ;)
Kamery chcesz unifi tez? Ile kamer i ktore myslales?
Mozesz sobie wziac UDM-Pro z jedna zatoka 3.5" na dysk do kamer albo jesli potrzebujesz wiecej mozesz osobna jednostke dac
W Ubiquiti np. load balance czy failover nie ustawi się tak przystępnie i łatwo jak w routerkach TP Link Omada. Dokładnie dlatego porzuciłem też Mikrotiki bo owszem podziwiam
pytałeś też o rejestrator,
ja u siebie mam dysk sieciowy qnap model TS251,
jest tam rejestrator działający w oparciu o protokół ONVIF więc rejestruje również alarmy/zdarzenia.
na qnapach masz 8 kanałów za friko (inni np. synology mają o ile dobrze pamiętam - 2 lol)
@Entroop czy Tplink ma odpowiadajace urzadzenia do tych od ubi? Mozesz podrzucic jakies modele?
@eru: powiem tak, trochę głupio jest mieszać różne rozwiązania. Ładujesz się w jakiś system np. unifi i wsadzasz gdzieś tam jakiegoś tp-linka. Szkoda kasy na unifi jak planujesz taki misz-masz. Aaby w pełni korzystać z potencjału jaki niesie dane rozwiązanie całą sieć zbuduj na tym jednym rozwiązaniu, od końcówki WAN po wszystkie urządzenia lokalne
oczywiscie
Patrze czym jest ten Cloud Gateway i jak rozumiem to jest po prostu ich router z może też kontrolerem. To nazewnictwo w stylu applowskim też mnie tam właśnie odrzucało dawniej.
W
@eru: Popatrz jaki wybór samych tych naściennych https://www.tp-link.com/pl/business-networking/all-omada/
źródło: Screenshot 2024-10-30 121404
PobierzJak bawisz się w UniFi to bierz wszystko tylko od nich. To jest jak Apple, ma tylko sens jeśli wejdziesz na 100% w ich rozwiązanie.
Nie każdy dostawca pozwoli Ci podpiąć się do własnego routera prosto z ONT.
Warto przed zakupem popytać. Pytaj o PPPoE.