Wpis z mikrobloga

Mirasy, garaż i oświetlenie na różnych takich wyłącznikach ale powiedzmy że i tak chciałbym dla nich włączniki też fizyczne - to jakie wtedy stosować? I czy jest sens w sumie wtedy tych sterowników skoro teoretycznie to samo mogłoby się dziać na poziomie włącznika takiego naściennego inteligentnego?

#homeassistant #smarthome #tuya #elektryka #pytaniedoeksperta
Entroop - Mirasy, garaż i oświetlenie na różnych takich wyłącznikach ale powiedzmy że...

źródło: Screenshot 2024-10-30 025753

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Paletmiszcz: Skoro w rozdzielnicy sterowanie światłem (i innymi obwodami) można zrobić sterownikami to np włączanie lampek na dworze może wynikać z pory dnia (np zachód słońca = włączenie świateł, północ=wyłączenie) to sterowanie odbywa się na poziomie tego urządzenia i serwera.

Ale jest przecież oświetlenie takie faktycznie używane na żądanie, bez sensu sterować tym z telefonu, musi być wyłącznik naścienny wtedy i tak. To znaczy że wtedy sterownik pominąć a zastosować
  • Odpowiedz
@Entroop ale jest sens bawić się w takie sterowanie do garażu? Nie wiem co tam będziesz robił, ale zakładając że tylko wjeżdżasz autem i wychodzisz to nawet napęd od bramy ma w sobie lampkę która automatycznie później gaśnie itp.

Osobiście mam dużo rzeczy w domu sterowanych z apek ale światła nigdzie nie uwzględniałem bo stwierdziłem że moim przypadku zbędne i koszt sterownik nigdy mi się nie zwróci.

Ten naścienny starczy Ci
  • Odpowiedz
  • 1
@Piotropatra: @Entroop Garaż to osobny budynek 40m od mojego domu, garaż jest razem ze stajnią - to olbrzymi budynek i mam tam masę rzeczy dlatego też kilka układów świateł, kilka gniazdek i przeróżne rzeczy.

Uwzględniłem światło na ruch żeby się nie paprać włącznikami gdy tylko się wchodzi/wychodzi/wjeżdża/wyjeżdża ale chcę też światło konkretne gdy coś się robi na dłużej (w stajni już jest ale nie inteligentne) i kolejne które chcę
  • Odpowiedz
@Entroop: Sterowniki tego typu nie mają wejść na wyłącznik fizyczny. A dorzucanie wyłącznika w szeregu jest bez sensu. Istnieją "dopuszkowe" 16A za 1/10 tej ceny z wejściami które można powielić i dać kilka wyłączników fizycznych. w dodatku w apce można ustawić czy wyłączniki są "dzwonkowe" i zmieniasz stan chwilowym sygnałem czy zwykłe. Obsługują zarówno wifi jak i zigbee. i to drugie polecam na tak oddalony budynek. Może być potrzebna bramka.
  • Odpowiedz
@rybeczka: Czego nie rozumiesz w stwierdzeniu "tego typu"? :-) Odniosłem się do tego co wrzucił kolega wyżej. sterowniki na szynę montowane w rozdzielni. Owszem istnieją nawet takie z wejściami na sygnał wyłącznika jednak wiąże się to z ciągnięciem dodatkowych przewodów. Xiaomi aqara to właśnie "dopuszkowy" o jakich pisałem ale cena to jakaś śmieszna... zwłaszcza za 10A przekaźnik w środku.
  • Odpowiedz
@rybeczka: Pejsy mi bronią bo zwiększy to koszt takiej instalacji kilkukrotnie. No i miejsca w puszce na stycznik raczej nie starczy. Ale niech Ci będzie. Do mniejszych obciążeń czy tam oświetlenia się nadaje.
  • Odpowiedz