Wpis z mikrobloga

@szarley warto
Jeśli będziesz trzymał do 60 roku życia to masz dopłatę od państwa i pracodawcy, nie zapłacisz podatku belki od zysków.
Jeśli chcesz to możesz wypłacać co jakiś czas wtedy masz dopłatę od pracodawcy.
Minusem jest to, że PPK inwestuje w fundusze TFI (które są drogie, zarządzający funduszem pobiera jakiś procent tego co masz zgromadzone), w dużej mierze w akcje polskie.
Jednak dopłaty rekompensują te wady.
Możesz albo zostawić to
  • Odpowiedz
@szarley: ja od 23r się przekonałem, odkłada się tam coś. Niech sobie będzie. nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Wypłacać nie wypłacam bo nie muszę.
  • Odpowiedz
@Masuj: Jak to wyplacic? Jeszcze sie za to nie zabieralem a widze, ze mi sie spora sumka uzbierala:) ile zabieraja? Bo widze ze 19, 30 i 30% duzo zabrali tobie?
  • Odpowiedz
@szarley warto jak ciężko ci oszczędzać tak zawsze masz odciągane z wypłaty i zawsze możesz wypłacić 100% tego co wpłaciłeś traci się wtedy trochę wpłaty pracodawcy ale w typowych kołchozach to jedyna opcja na "podwyżkę" od Janusza biznesu bo chcę czy nie musi ci trochę do ppk dołożyć sam nie byłem przekonany ale teraz co roku sobie wypłacam może to nie ogromne kwoty ale zawsze możesz sobie coś kupić na co
  • Odpowiedz
@szarley: Plusy PPK:
- kultowy wygląd z filmów Jamesa Bonda
- tanio można kupić używany egzemplarz
- poddźwiękowa amunicja jak się ogarnie lufę z gwintem pod wielofunkcyjne urządzenie wylotowe.
  • Odpowiedz