Wpis z mikrobloga

Jakie widzicie wady mieszkania na ostatnim piętrze w bloku? Oprócz ewentualnych trudności z temperaturami? I w sumie różnica w temp. latem i cenach ogrzewania zimą może być aż tak duża?

#nieruchomosci
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakie widzicie wady mieszkania na ostatnim piętrze w bloku?

@Zuricco: Brak

I w sumie różnica w temp. latem i cenach ogrzewania zimą może być aż tak duża?

W poprawnie wykonanym budynku różnica jest pomijalna.
  • Odpowiedz
  • 1
@Zuricco: znajomy kupili od dewa mieszkanie na ostatnim piętrze i pierwsze co to poszedł do zarządcy z pismem ze mu mają skorygować koszta ciepła o współczynnik położenia jego kwadratu.
Co zabawne byl pierwszą osoba która o to wniosła mimo ze zamieszkałych mieszkań na ostatnich piętrach w tej inwestycji już było paręnaście.

Chyba to dobrze tłumaczy temat
http://www.administrator24.info/artykul/podzielniki-wodomierze-cieplomierze/188750,wspolczynniki-korekcyjne-w-rozliczeniu-kosztow-ogrzewania-budynkow-wielolokalowych
  • Odpowiedz
@Zuricco: Jak masz dach spadowy idący przez blok, to mogą się nim nosić dźwięki (np. głośne rozmowy, śmiechy) sąsiadów z nieprzylegających do Ciebie mieszkań. Jak deweloper poskąpi i weźmie chińskie G jako wentylator na dachu, to jak zaczną się zużywać łożyska (u mnie tak było w 3 roku od zakupu) to będziesz mieć dudniące buczenie z wentylacji przez 24h. Wspólnota nie kwapi się do naprawiania takich jednostek pojedynczo, będziesz czekać,
  • Odpowiedz
@Zuricco poprzednie mieszkanie miałem w 2/3 na najwyższym piętrze(taras mieszkania wyzej).
Nie miałem problemów z temperatura, bez różnicy w porównaniu do sąsiadów niżej. Za to nie miałem żadnych odgłosów z góry.
Jak dla mnie, w nowym budownictwie to jest spoko opcja.
Jak sie coś dzieje z dachem to koszty i tak ponosi wspólnota.
  • Odpowiedz
  • 0
@trx87: Nie mysle o konkretnym mieszkaniu. Przegladajac ogloszenia po prostu widzialem, ze spora czesc z nich jest na ostatnim pietrze i wlasnie rozmyslalem czy jest to bardzo duze utrudnienie. Na 3 pietro jeszcze bez problemu moge wchodzic 🤣
  • Odpowiedz
@Zuricco: imho zależy od budownictwa - prl bym odradzał, ale im nowsze budynki, szczególnie całkiem nowe, to wręcz bym zachęcał ¯\(ツ)/¯
ps. mieszkam na ostatnim ;)
  • Odpowiedz
@Zuricco: mam dwupoziomowe i jest różnica w temperaturach między piętrem a parterem. Wyczuwalna. Schodząc po schodach czuję zmiany :D. W lato było ciężko, bo miałem po 33 stopnie. W tej chwili mam uchylone lekko okno i 26 stopni, bez żadnego grzania.
Ogólnie jak pisze @kubako, w nowym budownictwie polecam, choć warto od razu pomyśleć o jakiejś klimie na lato.
  • Odpowiedz
@Zuricco: Jeśli to nowe budownictwo zgodne z WT2021 to żadne, same plusy. Ale jeśli to jakiś stary p--------k bez windy i docieplany później przez różnych janków ze wspólnoty to unikaj bo rachunki cię zabiją, a gdy z dachu będzie ciekło to będą cię zbywać.
  • Odpowiedz