Wpis z mikrobloga

Zauważyłem coś takiego ostatnio w #yanosik. Gdy nie jest uruchomiony w tle i nie ostrzega przed niczym, to ikonka w prawym górnym rogu informuje, że i tak pobiera bez przerwy informację o lokalizacji.
Ja rozumiem, że gdy coś jest za darmo, to ja jestem produktem, ale nie uważacie, że to jest przegięcie? Jakie informację jeszcze pobierają, o których telefon nie informuje?
Jak nie ma wszystkich uprawnień bez ograniczeń to rzecz jasna nie działa. Na przykładzie dostępu do lokalizacji z ustawieniem dostępu tylko podczas używania lokalizacji - gdy ma chodzić w tle to traci dostęp do lokalizacji, to samo przy wygaszonym ekranie. Moim zdaniem to celowe, by wymusić ciągły dostęp.

#nawigacja
andryu1992 - Zauważyłem coś takiego ostatnio w #yanosik. Gdy nie jest uruchomiony w t...

źródło: 87c8ec8f-cb31-44ce-b017-b6911c22b708

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@andryu1992 Tak, wymuszony ciągły dostęp jest po to, żeby non stop skanować lokalizację w połączeniu z użyciem bluetooth, a wszystko po to żeby wykrywać ich breloczki do kluczy.. No i oczywiście sprzedawać wszystkie możliwe dane.
To w jakim kierunku idzie ta aplikacja to żenada. A twórcy mają to w dupie i będą monetyzować do oporu wszystko, wiedząc, że główną siłą aplikacji jest baza użytkowników i nie ma dla Yanosika alternatywy, więc
  • Odpowiedz