Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka z środowiska bardziej hardcore oneironautów. Niektórzy mają w sypialni czy gdzieś ołtarzyki poświęcone świadomemu śnieniu. "Nocna praktyka" zaczyna się od spędzenia kilku chwil przed takim ołtarzykiem na rozpamiętywaniu swoich motywacji i celów, planowaniu snu itp. Są one zapisane na kartce i te motywacje są jakby korzeniami drzewa z którego rodzą się owoce w postaci niesamowitych świadomych snów. Na pewno taki rytuał mocno wpływa na wzmocnienie intencji. Te kilka inspirujących przedmiotów i obrazków, cele i motywacje widoczne w zasięgu wzroku z pewnością wzbudzają odpowiedni mindset na noc.
Zastanawiam się czy nie zaimplementować czegoś takiego u siebie ( ͡º ͜ʖ͡º)

#swiadomysen #oneironautyka #luciddreaming #ld #luciddream #obe #oobe #sen #sny
Dreampilot - Taka ciekawostka z środowiska bardziej hardcore oneironautów. Niektórzy ...

źródło: temp_file3080903550485994696

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dreampilot: Ciekawe. Ja właśnie przygotowuję wieczorną mantrę i mam zamiar uczynić ją codziennym rytuałem. Zresztą poranną też. Planuję na początek, zarówno rano i wieczorem praktykować, i mantry, i medytację. Mantry będę kontemplował na przygotowanych dzisiaj "koralikach" z kasztanów (podobne do różańca, ale prosty, modułowy sznurek, zamiast okręgu).

Częścią wieczornej mantry jest wątek świadomych snów. Każdy koralik to jedno powtórzenie, jednej zwrotki mantry. Planuję poświęcić około 15 minut na jedną sesję
  • Odpowiedz
  • 0
@psiversum No fajnie, przy wątku świadomych snów dobrze jest pamiętać żeby nie było to mechaniczne powtarzanie.
Np. ja powtarzam sobie afirmacje kilkanaście razy: "będę pamiętał moje sny", ale co kilka powtórzeń trochę zmieniam treść afirmacji tak aby to co powtarzam było żywe -- np. "chcę pamiętać wszystkie moje sny"; a potem "pamiętam swoje sny w najdrobniejszych detalach". Co jakiś czas próbuję przenosić słowa na obrazy i na przykład widzę bardzo przejrzysty
  • Odpowiedz
No fajnie, przy wątku świadomych snów dobrze jest pamiętać żeby nie było to mechaniczne powtarzanie.

Np. ja powtarzam sobie afirmacje kilkanaście razy: "będę pamiętał moje sny", ale co kilka powtórzeń trochę zmieniam treść afirmacji tak aby to co powtarzam było żywe

@Dreampilot: Według mnie mantra właśnie na tym polega, że nie powtarza się jej bezmyślnie. W pewnym sensie stajesz się tym co powtarzasz. Każdy dzień przybliża Cię do życia według treści mantry.
  • Odpowiedz
  • 0
@psiversum

Według mnie mantra właśnie na tym polega, że nie powtarza się jej bezmyślnie. W pewnym sensie stajesz się tym co powtarzasz. Każdy dzień przybliża Cię do życia według treści mantry. Przeprogramowujesz siebie i swoje myślenie

Moim zdaniem postrzegasz mantrę bardziej jako afirmację. Ja natomiast postrzegam mantrę tak jak jest to rozumiane w Indiach i na dalekim wschodzie. Mantra jest mistyczną zgłoską czy frazą która jest transcendentalna i która najczęściej służy jako
  • Odpowiedz