Wpis z mikrobloga

Jakaś małpa w radiu teraz właśnie opowiada jak to Polacy będą szczęśliwi gdy będą nosić toboły z butelkami do sklepów, chodzi o tą kaucję, no ja jestem bardzo szczęśliwy nie wiem jak wy
  • 259
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aa-aa ja dopłacam „karę” za śmieci x2, żeby nie j---ć się w segregowanie, butelki wymienne w---------m do zmieszanych razem z pozostałymi śmieciami w jednym worku, więc 50 groszy tym bardziej mi niestraszne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aa-aa: gdy to działało na zachodzie ze 20 lat temu, gdy nie było jeszcze oddzielnych koszy to bardzo propsowałem. Teraz, jak każdy ma pojemnik na plastiki przed domem, nie widzę sensu by to wdrażać.
  • Odpowiedz
  • 16
Jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno nie ekologie xD
Trzepanie i szukanie kasy a lud cierpi bo ceny sie posniesie jak na wszystkich innych dennych pomysłach.
Jak wam smakuje cola za 6zl/litr bo podateczek od cukru dla "zdrowia xD" (który dotyka produkty z cukrów chemicznie wytworzonych xD kolka zero dlaczego tez kosztuje 6?
Jak tam cyfrowe gierki? Tansze mialy byc bo eko, produkcji nie ma, transportu też, sklep utrzymywac
  • Odpowiedz
@aa-aa odkąd mieszkam w NL to chodzę z butelkami i puszkami do sklepów żeby je oddać, czasami nawet i 10€ się uzbiera :) nic strasznego, nie rozumiem o co ten cały raban
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu ale są szklane na które jest przecież też kaucja. ( ͡ ͜ʖ ͡)
W Niemczech automaty przyjmują butelki szklane, plastikowe, puszki i od niedawna nawet plastikowe po nabiale (kefir, mleko itd)
  • Odpowiedz
@aa-aa: polak sarmata poczuje się jak menel bo butelki oddać musi dla paru groszy XD dobrze że pół Europy to menele bez kompleksów
  • Odpowiedz
@Rad-X o którym zdjęciu mówisz? Domyslam się, że menele jak wytrzeźwieją to te butelki które mają kaucje będą sprzątnięte i oddane żeby odzyskać hajs na następne winko czy piwko.
  • Odpowiedz
@aa-aa "jak menel" xD niezły z ciebie wieśniak jak wstyd ci recyklingować plastik który przejadasz tą twoją tłustą dupą.
Mam nadzieję, że dojebią chociaż 70 gr za duża plastikową butelkę i będziesz z---------ł z tym w zębach mimo wszystko, bo jednak w portfelu chudo ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@aa-aa: a weź, ja do tej pory przeklinam pomysł z tymi wąsami w nakrętkach. Co pije jogurt pitny, to cały ryj i bluzka pochlapane. Teraz butelki osiągnęły cenę złomu, 1zł- 1 butelka , lepiej pozbierać szkło po parku, niż 1kg złomu
  • Odpowiedz
@aa-aa: No cóż, zawsze można zamontować filtr i pić kranówkę. Jak ktoś chce gazowana to soda stream, jak ktoś chce napoje to jeszcze syropy. Natomiast absurd kompletny, po co są te śmietniki do segregacji jak trzeba nosić śmieci do sklepu? Taki był absurd ze szkłem, teraz z plastikiem. Nie mogę się doczekać aż zrobią kaucję za owoce/warzywa i będzie trzeba przynieść obierki czy jakieś inne części, których nie jemy.
  • Odpowiedz
@aa-aa dość ciekawy przypadek, że wykopki z avatarem konona zawsze mają chłopskie myślenie na poziomie samego Konowicza. Zastanawia mnie czy to po prostu wciągnięcie się w uniwersum czy bycie przygłupem, ale myślę, że to drugie
  • Odpowiedz
@aa-aa czy w życiu chodzi tylko o pieniądze? Może pomyślcie, że taka zmiana będzie dobra dla środowiska. Może więcej plastiku będzie faktycznie recyklingowane.
  • Odpowiedz
Będę musiał dylać do sklepu albo będe stratny.

@niebadzogrem: Chcesz powiedzieć, że nie chodzisz do sklepu? Przecież tak czy inaczej idziesz do sklepu, różnica będzie tylko taka, że przed wejściem do sklepu zwrócisz butelki i normalnie zrobisz zakupy. No chyba, że nie wychodzisz z domu, a zakupy ci dostarczają do domu - wtedy będziesz mógł wypierdzielić butelki do śmieci jak robisz to teraz.
  • Odpowiedz
@Notes: Gościu napisał '@Notes: pokaż mi proszę wojujący ekologu te śmieci na ulicach pod postacią butelek plastikowych, które obejmie ten system ?' i jeszcze coś skomlesz po pokazaniu butelek szklanych z kaujcą zrozum że jesteś idiotą żyjącym w niemczech może czas na wykop.de bo tam to działa znakomicie
  • Odpowiedz