Aktywne Wpisy
Hej, do końca tygodnia pracuje w większym januszeksie biurowym. Po oznajmieniu swojej decyzji o zmianie pracy większość się na mnie obraziła i skazała na ostracyzm "społeczny" na ostatnie dni mojej pracy. Mam wrażenie że w takich firmach większość załogi to ofiary syndromu sztokholmskiego. Proponowałem że dokończę swoje sprawy do końca miesiąca, ale szefowa się obraziła i kazała zawijać mandzur wcześniej. Chęć zarabiania więcej niż 4000 netto to jest obraża majestatu dla "królowej"
badej123 +307
Załóżmy, że w Polsce złapie mnie policja z gramem. Normalnie następnego dnia odbywa się przeszukanie pokoju zatrzymanego. Co jeżeli:
a) zatrzymany nie mieszka w Polsce, tylko przebywa u rodziców, gdzie nie ma meldunku
b) jak wyżej, nocuje w hotelu, a meldunek ma załóżmy na drugim końcu Polski?
c) Jak wyżej, tyle że np zatrzymany mieszka w Niemczech i przyjechał do Polski na jeden dzień?
#n-------i #policja #prawo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
Meldunek w kontekście przeszukania nie ma literalnie żadnego znaczenia, przeszukują miejsce twojego pobytu bez znaczenia czy to jest hotel, mieszkanie rodziców czy mieszkanie kumpla.
@thorgoth: nie trzeba miec na to nakazu, to nie film o USA. To normalna czynnosc policji, ze sprawdzaja czy ktos nie ma wiecej narkotykow.
Nakaz jest potrzebny w innych okolicznosciach, a nie kiedy jest ktos zlapany na goracym
@mirko_anonim: przeszukanie MIESZKANIA czy innej nieruchomości wymaga zgody sądu lub prokuratora o ile nie jest zagrożone czyjeś zdrowie lub zycie.
Artykuł 220 kpk się kłania.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Jailer
- tu Brzoza tu Brzoza, mamy jeden gram, prosimy o autoryzacje przeszukania mieszkania
- udzielam zgody, macie też brygade K-9 i helikopter w drodze
Nie wykluczam że ktoś kiedyś wydał zgodę ale to w przypadku podejrzenia o zorganizowaną przestępczość lub przynajmniej dilowanie, raczej nie mówimy o przypadku niekaranego studenciaka z jednym gibonem w kieszeni. W Policji liczą się (za bardzo) statystyki, jak szansa na ujawnienie czegoś jest nikła to
Podobnie to wyglądało zawsze u wszystkich których znam. Posiadajac n-------i zawsze jesteś podejrzany (potocznie, w dochodzeniu - nie sadzie) o dilowanie z automatu
Poza tym gibony dalej
@thorgoth: nie masz zbyt dobrej wyobraźni. Popełniono przestępstwo, więc zgoda jest z automatu. W takiej chacie można znaleźć więcej rzeczy niż
@mirko_anonim: a ty nie masz zbyt dobrej wiedzy. Od 2005 roku obowiązuje art. 62 ust. 1 lub/oraz 3 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, jeżeli środki odurzające lub substancje psychotropowe w ilości nieznacznej, przeznaczone na własny użytek sprawcy, postępowanie należy umorzyć przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia.
Ergo jeśli mówimy o jednym gramie to przestępstwa nie ma, a wykroczenie jest mniejsze niż nieprawidłowe parkowanie. O
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Dopiero potem, jeżeli się nie przyznales to możesz z wolnej stopy możesz złożyć wniosek w prokuraturze o umorzenie postępowania, jeżeli jesteś nie karany za n-------i
(Można z tego korzystać