Wpis z mikrobloga

#raspberrypi 4 8gb, czesc wie ktos moze czy dysk SAMSUNG SSD 850 evo nada sie na uzytek z raspberry pi ? mam takie dwa.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: pod warunkiem że będziesz miał sterowniki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@stachol: Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Raz, że to nie jest windows, że ci nie wstanie bez zewnętrznego drivera bo drivery są już kernelu, a dwa, że jedyna sytuacja gdzie realnie się spotkasz, że dysk może ci nie działać to jak będziesz miał zrobiony sprzętowy RAID na jakimś chińskim kontrolerze,
  • Odpowiedz
@Kryspin013: tylko pytanie czy np taki dysk nie jest za szybki /nie przeciazy raspberry pi?

@blakker: Nie może być za szybki. Po prostu miałbyś równanie w dół do szyny danych czy szybkości mikrokontrolera. Bottleneckiem zawsze będzie przepustowość szyny danych. W tym wypadku ogranicza cię przepustowość danych SATA, a w zasadzie dokładniej to przepustowość danych szyny USB 3 (kilkaset MB/s).

A do raspberry PI możesz podłączyć o wiele szybsze
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Widze ze sporo wiesz. Aktualnie mam raspbian na karcie samsung evo, ale one sa wolne z tego co wiem. Czy lepiej w tym wypadku kupic specyficzny dysk ssd pod raspbian czy korzystac z karty?
  • Odpowiedz
@blakker: ogólnie zasada jest taka, że karty SD nie nadają się na system operacyjny i prędzej czy później ci taka karta zdechnie przez operacji zapisu jaki OS generuje.

Najlepiej to by było jakbyś kupił sobie faktycznie shielda na dysk NVME i dowolny dysk NVME, ale od biedy dysk na SSD na USB też będzie dobrą opcją.
  • Odpowiedz
  • 0
shielda

@Kryspin013: Dzieki.

W domu mi sie wala samsung SSD 850 EVO, model MZ-75E500. Jezeli chcialbym kupic shielda to polecisz cos? Konwerter aby podlaczyc 850 evo byle jaki mam kupic aby przekonwertowac na usb?
  • Odpowiedz