Wpis z mikrobloga

Byłem dziś oglądnąć i przetestować 16 Pro i porównując zdjęcia z moim 11 Pro to jakiejś kolosalnej różnicy nie było. Zdjęcia robiłem w sklepie, zrobiłem z przybliżeniem x1 i x2, następnie powiększyłem zdjęcia i różnica była ale niewielka. Gdybym nie przybliżył to bym nie widział różnicy a i tak musiałem się bardzo przyglądać. Jedyne co to zdjęcia były jaśniejsze. Czy przez te 5 lat jakość zdjęć nie polepszyła się tak bardzo? Czy ja robiłem coś nie tak? Próbowałem kilka telefonów… wideo nie porównywałem. Troszkę się zawiodłem bo chciałem wymieniać głównie ze względu na aparat.

A, i jedna 16 Pro Max miała ponadto problem opisany tutaj: https://www.wykop.pl/wpis/78740885

#iphone #apple
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patrol798 W przypadku Samsunga jest jeszcze gorzej, w s23 było stukrotne przybliżenie, w s24 już nie ma.
Ogólnie jeśli nie musisz zmieniać telefonu to się wstrzymaj.
  • Odpowiedz
@patrol798: porownujesz zdjecia telefonow na filmie na jutubie, gdzie kompresja jest duza? No sredni pomysl ;)

Porownaj sobie zdjecia na jakims portalu sensownym jak https://www.dxomark.com/ albo poszukaj sampli obu telefonow na necie, inaczej nie ma sensu. No i nie mowimy tu o zdjeciach w sklepie, gdzie masz swiatlo z kazdej strony, tylko porownaj sobie nocne foty, foty w ruchu, jakies trudniejsze warunki, makro.
  • Odpowiedz
@patrol798: tl;dr jeśli jedyne dlaczego myślisz nad zmianą iphone z 11 pro na 16 pro to wygląd zdjęć oglądanych głównie na tym telefonie lub wysyłanych mms czy w innej appce, do obejrzenia na innym telefonie - nie warto
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara: YT to zły pomysł, zgadza się. Mimo wszystko myślałem, że 12MP vs 48 MP to będzie przepaść. Zresztą na stronie, którą podałeś, aparat w 16 został skrytykowany za słabą jakość szczegółów przy powiększeniu w zakresie od x2 do x5, oraz za nieostrość obiektów w tle... Dodać do tego niebieskie artefkaty przy robieniu zdjęć w trybie nocnym to robi się słabo dość.
  • Odpowiedz
@patrol798: jeśli masz pikselozę przy mega przybliżeniu zdjęcia to nic nie zniknie. Ale sprawdź na ile Ci to przeszkadza i jak często oglądasz zdjęcia na tv. W ogóle rozkmina dość ciekawa, porównujesz telefony w odstępie 5 lat. 11 pro pewnie warte jest już śrubki, z kolei 16 pro od 5k. Możesz wziąć coś używanego między. A jak nie szkoda kasy to bierz 16 pro. Zadowolony będziesz a jak widać telefony
  • Odpowiedz
  • 0
jeśli masz pikselozę przy mega przybliżeniu zdjęcia to nic nie zniknie.

@Eshirael: otóż właśnie. Zdaję sobie sprawę, że aparat i jakość zdjęć mimo wszystko będzie lepszy. Nagrania wideo na pewno będą dużo lepsze. Podkreśliłem też, że zrobiłem zdjęcia w sklepie, przy dobrym świetle, no ale 11 dawała radę. Szkoda, że nie mogłem tych zdjęć z 16 przesłać do siebie bo wtedy mógłbym to porównać w domu na monitorze. Zdjęcia oglądam
  • Odpowiedz
@patrol798: ale oglądasz te zdjęcia na monitorze lub tv czy dla samego porównania? Zdjęcia w dzień nie będą mieć spektakularnej różnicy. W nocy już prędzej. Pytanie do czego korzystasz. Gdyby teoretycznie rozwój smartfonów i aparatów zatrzymał się w tym 2019 roku to nikt by nie mówił "cholera ale te zdjęcia beznadziejnie wyglądają muszą coś z tym zrobić" tylko byłyby do dzisiaj topowe. Tak samo masz dzisiaj za 5000 iPhone 16
  • Odpowiedz
kolosalnej różnicy nie było

@patrol798: Co się dziwić skoro od modelu 14 pro używają dokładnie tego samego aparatu głównego więc przez ostatnie trzy generacje aparat z którego przez 80% czasu ludzie korzystają stoi w miejscu

12MP vs 48 MP

Pixele to tylko rozmiar zdjęcia. Na tak małej matrycy nie ma sensu pakować więcej niż 12mpx. Zresztą te 48mpx na matrycy są pewnie generowane komputerowo a matryca fizycznie ma nadal 12mpx.
  • Odpowiedz
@patrol798 Jest kolosalna różnica w zdjęciach z głównego aparatu (sam przesiadłem się z 12 na 14 Pro, gdzie wprowadzili te matryce 48 mpix). Jest duża szansa, że telefon w sklepie miał ustawione robienie zdjęć w 12 a nie 48 mpix, co jest chyba ustawieniem domyślnym.

@farew3Ell

Na tak małej matrycy nie ma sensu pakować więcej niż 12mpx. Zresztą te 48mpx na matrycy są pewnie generowane komputerowo a matryca fizycznie ma
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m no może tak było rzeczywiście, że był przestawiony na słabszą rozdzielczość… bo naprawdę różnica była bardzo mała i dopiero w bardzo dużym powiększeniu widać było różnice w jakości, w dodatku niewielkie
  • Odpowiedz