Wpis z mikrobloga

Jako że sytuacja na rynku IT jest słaba, a ja chciałbym zmienić pracę, a najlepiej porobić coś trochę innego to mam pytanie - co jeśli nie IT? Finanse? Gdzie jest teraz ssanie?
#pracbaza #pracait #korposwiat
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Blackhorn w finansach po dobrych studiach (tak, w finansach to się liczy) bardzo dobry hajs i pewny zawód i dalekie perspektywy. Niestety dla mnie robota była chu*owa i nudna na maksa, do tego w wielu miejscach nadgodziny
  • Odpowiedz
  • 1
@Blackhorn w różnych działkach pracowałem, w aml, audycie w big4 i w kontrolingu finansowym, w każdym miejscu całkowicie inne zadania, generalnie audyt>kontroling to taka bardzo popularna ścieżka, dobrze płatna i bardzo dużo roboty w stolicy. Nierzadko wiąże się z z---------m. Aml nie polecam bo to shit, w którym nie robi się nic mądrego. Ostatecznie porzuciłem świat finansów i jestem analitykiem danych
  • Odpowiedz
  • 2
@KrowkaAtomowka tak, nie da się zautomatyzować wszechobecnie panującego bałaganu w biznesie, dlatego takie obycie biznesowe w finansach jest bezcenne, nie do końca sama wiedza. Jakby się dało tak łatwo wszystko zautomatyzować to nie było by tyle pracy w finansach :) poza tym nie wiem jak miałaby zostać całkowicie zautomatyzowana praca z klientem i odpowiadanie na jego potrzeby (np. audyt, konsulting, doradztwo)
  • Odpowiedz
jest w ogole cos w finansach czego nie da sie latwo zautomatyzowac ? jesli tak to wyjasni mi powod prosze dlaczego

@KrowkaAtomowka: Wszystko co było możliwe do automatyzacji już jest zautomatyzowane. To co zostało nie da się zautomatyzować bo wymaga ROZUMIENIA TEKSTU CZYTANEGO.
Jedno słowo jest w stanie zmienić całe znaczenie zdania, co więcej ktoś kto ten raport przygotowywał i się pomylił, jako człowiek rozumiesz, że to pomyłka i wyjaśnisz
  • Odpowiedz
@OutReal nie wiem czy wiesz że do chatugpt możesz wklejać zdjęcia na których są rysunki i tekst np całe zadania matematyczne czyż testów na inteligencję i on to normalnie rozpozna zrozumie i ułoży rozwiązanie lepsze niż większość ludzi
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: Nie wiem czy wiesz, ale to jest zwykła statystyka i on nie rozumie co robi. A czytając raport, w dodatku taki gdzie są błedy, musisz to rozumieć.
Te same słowa są uzywane wielokrotnie w różnych znaczeniach zaleznych od kontekstu.
Generalnie dla AI to masakra.
No i ZAWSZE będzie musiał być człowiek co to sprawdza, bo nikt nie zrobi zamowienia na kilkadziesiat tysi bo AI tak powiedziało - a żeby
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: Pracowałem w finansach i mam studia z Informatyki. Patrząc jak wygląda publicznie dostępne AI to na ten moment korposzczurki nie mają się o co martwić.
Najwięcej to chyba stracą szkoły i kursy języków obcych - bo tego można się z AI samemu uczyć.
Natomiast tłumacze - to już ten sam poziom co korposzczury, nie są zagrożeni, bo ktoś musi to przeczytać, być odpowiedzialnym za ten tekst i podbić swoim
  • Odpowiedz