Wpis z mikrobloga

tl;dr Nie umiem w to grać and its getting harder, sam nie wiem jak mi się udalo w ck2 dobrze grać

Wielkie Carstwo Lechii pod wodzą carycy Tatiany z domu piast, wielka potęga europejska i zarazem kolos na glinianych nogach. Nasza caryca nie ma latwego zadania, jej domena zmniejszyla się zaledwie do hrabstwa poznańskiego i jest targana konfliktami między mniejszymi wladcami. 3 przegrane wojny z czego jedna z święta z polączonymi silami Karpatii i Wloch a druga z księciem bizantyjskim o artefakty chrześcijańskie. Lecz spomiędzy tych chmur pojawia się promyczek slońca w postaci wygranej świętej wojny o zachodnia frankonię z królestwem Lotaryngii. Caryca ma jeden cel odzyskać więcej domen dla siebie i naprawić kraj od wewnątrz... tylko nie wie jak bo debil który nią steruję tego nie wie. Ogólnie to wiadomo jedna wojna tam druga tu i zastanawiam się czy nie porzucić zreformowanych wierzeń slowiańskim na rzecz katolicyzmu żebym mógl lepsze sojusze zawierać. Ps zjednoczony podzial ssie ((oo))

#ck3 #paradox #gry
Wanzey - tl;dr Nie umiem w to grać and its getting harder, sam nie wiem jak mi się ud...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-28 121231

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Wanzey: Wielkie imperia mają do siebie to że prędzej czy później się rozpadają, karpatia się zesrala, a ja musialem ugiąć się przed frakcją niepodleglościową. Wszystkie te frakcje zaczęly się jak przeszedlem na katolicyzm żeby skończyć świętą wojnę o burgundię górną. I co wiślanie zająlęm i teraz zostają mi rusie i serbowie. Przysięgam dalej nie umiem w wojny w tej grze ()
Wanzey - @Wanzey: Wielkie imperia mają do siebie to że prędzej czy później się rozpad...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-28 144459

Pobierz
  • Odpowiedz
@Wanzey: Trzeba dbać o dobre relacje wewnętrzne, nie można za szybko podbijać bo to się później zemści. Lepiej trzymać dobre stosunki z wasalami niż dopuścić do buntu, chyba że to bunt który kontrolujemy. Jeżeli jest groźba powstania to zawsze można dać gniewnemu wasalowi jakiś tytuł co daje +60 opinii, a wasal z 80 opinii się nie zbuntuje. Drugi, chyba najlepszy sposób to zastraszenie, czyli trzymanie wysokiego postrachu. Niepotrzebnych dziedziców można
Jah00 - @Wanzey: Trzeba dbać o dobre relacje wewnętrzne, nie można za szybko podbijać...

źródło: Clipboard05

Pobierz
  • Odpowiedz
@Wanzey: @Jah00: Mając tak wielkie państwa powiniście srać pieniędzmi. +10, +17 czy +22 golda miesięcznie to bieda!

1. Katolicy wymieniają u papieża piety na gold. To się naprawdę opłaca.
2. Ukończenie dowolnego grand toura daje Magnificent Liege, +40% golda. A Tax Tour się zwraca z nawiązką!
3. Legacy aktywności daje obok Magnicent Liege także Lordy Due, kolejne +25% golda.
4. Żaden wasal nie da Ci tyle golda, co teokratyczny. I dość
Glassius - @Wanzey: @Jah00: Mając tak wielkie państwa powiniście srać pieniędzmi. +10...

źródło: 20241028213640_1

Pobierz
  • Odpowiedz
@Glassius: Fakt z kasą jest krucho, tylko wymuszanie podatków powoduje pogorszenie opinii, a potem naprawa tej opinii kosztuje jeszcze więcej, zresztą na to zawsze idzie najwięcej kasy kiedy np. umiera król i władzę przejmuje młody dziedzic, ale dzięki za rady.
  • Odpowiedz