Wpis z mikrobloga

Potrzebuję pomocy z #hosting i #domena

Trzy lata temu, gdy brałem dofinansowanie z Urzędu Pracy, gość z okolicy zrobił mi stronę internetową z 5 podstronami, która stoi na serwerze forpsi. Unia Europejska zapłaciła za to 2400 złotych - Strona internetowa - projekt i wykonanie: strona w j. polskim, 3 letni abonament z przedłużeniem domeny, certyfikatu SSL oraz hostingu. Nie umiem się dokopać do umowy, ale pewnie w takim razie ta strona teraz należy do mnie? To znaczy, to co wykonał ten gość.

Teraz przyszedł czas wygaśnięcia hostingu i domeny i ssl i facet napisał, że koszt przedłużenia wszystkiego (strona + skrzynka mailowa z 2 kontami + https + 1 domena) wynosi 325 złotych za rok!

Szukam więc alternatyw, żeby taki laik jak ja mógł przenieść swoją stronę i domenę na nowy hosting. Strona jest rzadko używana raczej. Nie wiem czy to wordpress, czy coś innego, nie ma nic napisanego na dole strony. Dodatkowo, po co płacić za HTTPS skoro można to dostać za darmo? Widzę, że u konkurencji mógłbym dostać 1 rok hostingu za 100, przetransferować domenę za darmo i odnowić ją za 50 zł, a certyfikat SSL darmowy.

Chciałbym to wszystko j/w przenieść na nowy hosting + ew. dokupić jedną dodatkową domenę. Na którym hostingu sam zmigruję stronę ze starego hostingu i przeniosę wszystko w nowe miejsce i będzie można zrobić let's encrypt? Czy może dostawcy usług pomogą mi przenieść stronę na ich hosting?

Który hosting wybrać, a które omijać?

Z góry dzięki
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k__d: Cześć, z chęcią i bez problemu przeniesiemy Ci to do nas. Nie musisz nic sam migrować. Wystarczy, że wypełnisz odpowiedni formularz migracji a jeszcze dziś lub jutro Twoja strona może hulać od nas. Hosting za 99 zł netto pewnie starczy, domena (nie wiem jaką masz) ale jeśli pl to 50,99 zł netto za rok i ewentualnie SSL za 39 zł netto (lub darmowy let's encrypt w cenie hostingu). Z
  • Odpowiedz
@k__d: Cześć!

Zapraszamy do nas. Jesteśmy na rynku od 13 lat i w 2023 otrzymaliśmy pierwsze miejsce w rankingu odnowień domen. Migrację wykonamy za darmo oraz ze wszystkim pomożemy. Oferujemy również darmowy certyfikat SSL let's Encrypt. Szczegóły naszej oferty znajdziesz na https://seohost.pl/najszybszy-hosting-ssd-nvme. Jeśli masz jakieś pytania to zapraszamy do kontaktu na bok@SeoHost.pl

Z kodem WYKOP2024 zyskasz 35 % na zakup serwera.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Hostido_pl:

Czyli dobrze rozumiem, że:
za NVME 3 wychodzi z rabatem 78 zł brutto,
sam transfer domeny .pl wynosi 0 zł ale muszę ją opłacić na rok za 63 złote brutto
+ nowa domena
  • Odpowiedz
@k__d: NVME z dodatkowym rabatem z kodu WYKOP wychodzi 77,74 zł brutto na pierwszy rok (rabat się sumuje z obecnym na stronie). Transfer .pl 0 zł a przedłużenie 62,72 zł brutto. Kolejny rok to obecnie 121,77 zł brutto za hosting i 62,72 zł brutto za domenę .pl.
  • Odpowiedz
@k__d: zapraszamy! Chętnie pomożemy. Z kodem wykop20 otrzymasz 20% rabatu na start.

Koszt planu hostingowego w cenie regularnej to 54,99 zł netto.
Przedłużenie domeny .pl to również koszt 54,99 zł netto.
Migrację przeprowadzamy bezpłatnie.
Więcej informacji możesz sprawdzić na naszej stronie
  • Odpowiedz
Chciałbym to wszystko j/w przenieść na nowy hosting + ew. dokupić jedną dodatkową domenę. Na którym hostingu sam zmigruję stronę ze starego hostingu i przeniosę wszystko w nowe miejsce i będzie można zrobić let's encrypt? Czy może dostawcy usług pomogą mi przenieść stronę na ich hosting?

@k__d: Let's Encrypt będziesz mieć na każdym cywilizowanym hostingu.
Firmy hostingowe też często oferują darmową migrację od innego dostawcy, co mają zazwyczaj zaznaczone na
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Krylan: strona jest mała i e-maili jest mało. W ile GB pamięci na dysku celować?

O migracji i SSL już doczytałem.

Nie wiem, czy w ogóle jest jakikolwiek ruch na stronie, ale skoro już Unia Europejska za nią zapłaciła, to bym ją zostawił. Kto wie, może kiedyś się przyda.
  • Odpowiedz
strona jest mała i e-maili jest mało. W ile GB pamięci na dysku celować?

@k__d: Po tym, co do tej pory napisałeś, to bym zakładał, że całość jest rzeczywiście mała, strona prosta, niewiele na niej ruchu. W takim razie bym celował raczej w najniższe plany z 2-5 GB pojemności.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lolen: Nie mam zbyt wielu wymagań, jestem laikiem. W tych hostingowniach/domenowniach z komentarzy na górze ceny domen są b. podobne, a nawet odrobinę tańsze, niż w OVH.

@Krylan Nie wiem ile ma GB, zapytam gościa, który to stawiał. Chyba, że gdy dostanę od niego dane, będę mógł sam się zalogować i sprawdzić, co ile zabiera miejsca?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lolen: @Krylan Na small.pl nie chwalą się ile kosztuje następny rok w najtańszym planie, zakładam że 50 zł? Albo drożej, dlatego nigdzie nie ma informacji?
  • Odpowiedz
Nie wiem ile ma GB, zapytam gościa, który to stawiał. Chyba, że gdy dostanę od niego dane, będę mógł sam się zalogować i sprawdzić, co ile zabiera miejsca?

@k__d: Jak to będą dane do panelu hostingu, to takie informacje jak wykorzystana przestrzeń, powinny się tam znaleźć.

Co do domen, to pomiędzy rejestratorami ceny mogą się różnić o parę złotych. Zwracaj szczególną uwagę na to, czy jest to cena rejestracji (jednorazowa, tylko na
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Jak to będą dane do panelu hostingu, to takie informacje jak wykorzystana przestrzeń, powinny się tam znaleźć.

@Krylan:
Facet podesłał mi authinfo, dane dostępu przez ftp i dane dostępu bazy danych, dostępu do panelu hostingu nie mam (w sensie na stronie forpsi)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Krylan: Czytam już o domenach, dzięki.

znalazłem dostęp do mysql przez stronę forpsi, gdzie mogę znaleźć tam info nt. wagi mojej strony?
  • Odpowiedz
@k__d: To mając FTP możesz przez klienta FTP obliczyć rozmiar katalogu ze stroną (skoro jest mała, to powinno szybko pójść). Jak maile odbierałeś przez desktopowego klienta mailowego (np. Thunderbird, Outlook), to możesz u siebie na dysku sprawdzić ile ważą pobrane wiadomości. Tym sposobem oszacować, ile miejsca aktualnie to wymaga.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Krylan: Które dane są poprawne, rozmiar na dole po prawej, czy rozmiar każdego z plików?

EDIT: Widzę, że jest tam opcja pobrania folderów, na przykład pobrałem zawartość folderu www i były tam pliki o wadze 5mb
k__d - @Krylan: Które dane są poprawne, rozmiar na dole po prawej, czy rozmiar każdeg...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@k__d: pobrałem wszystkie pliki przez ftp i części archiwów w ogóle nie można otworzyć, a jedno, które się otwiera, ma 5mb - czy tyle to faktycznie może mieć wagi?
  • Odpowiedz