Wpis z mikrobloga

Osoby chcące być wołane do kolejnych aktualizacji plus pod postem a jak nie to # na czarno
#budujzwladca #budujzwykopem #warsztat

Co zrobiłem od ostatniego wpisu:
-Dokończyłem zbrojenie płyty, wszystkie panele położone na cegłówkach 6cm i połączone drutem także są w miarę sztywną całością
-policzyłem gdzie mają być zatopione kotwy które zrobiłem z prętu żebrowanego M16 (zdjęcie w komentarzu)
- dzisiaj po 15 jadę po listwę wibracyjną i zacieraczkę - dzięki @kolhubi za protipy jak dobrze pójdzie mi z zacieraniem to wynajęcie zacieraczki i sprzętu wyniesie tylko 160zł
-beton przyjedzie jutro przed 12

Jutro a najprawdopodobniej pojutrze rano dam znać jak to wszystko wyszło

Aktualne koszta projektu
- ziemia za wybranie ziemi
- dokumentacja profilu skrzyżowania 615zl brutto
- 30 mb deski calówki około 20cm szerokości - 50zl
- kabel 3x2,5 17m + 2m folii do wykopu 74zł
- koparka 200zł
- 30t zwiru 500zł
- wkręty do szalunku 24zł
- Folia budowlana 86zł
- Zbrojenie i drut do wiązania - 0zł (ojciec miał kilka niepotrzebnych paneli)
- 5 prętów gwintowanych- 55zł
- okucia i śróby 42zł

Łącznie: 1646zł
WielkiWladcaWypoku - Osoby chcące być wołane do kolejnych aktualizacji plus pod poste...

źródło: szalunek1

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wielki_Wladca_Wypoku: jeżeli lejesz beton już na gotową posadzkę, to radzę, kup jeszcze posypkę do utwardzania. Jest z tych trochę więcej zabawy, ale warto, dużo lepszy efekt. Chyba, że chcesz robić później płytki lub żywicę.

Dodatkowo, zrób sobie listwy prowadzące pod listwę, bo inaczej zapadać Ci się będzie.

Jak chcesz jeszcze jakieś rady pisz na prv
  • Odpowiedz
@barman84: są też dodatki do betonu "chroniące" przed mrozem. Zdarzało mi się lać beton w okolicach zera.
Sam beton zaś po wylaniu (proces hydratacji) też wydziela ciepło (co prawda w takich ilościach jak autor to raczej mocno pomijalna kwestia :) )
Piotropatra - @barman84: są też dodatki do betonu "chroniące" przed mrozem. Zdarzało ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@stolemy to jest budynek na zgłoszenie czyli kosztuje cię to całe 0zl ALE ten budynek jest pod linią średniego napięcia także musiałem dostać zgodę od PGE na postawienie budynku w tym celu zażądali dokumentu zwanego "profil skrzyżowania" który kosztował mnie 615 brutto, mapka dla "projektanta" elektryka kosztowała chyba 32zl
  • Odpowiedz
@Wielki_Wladca_Wypoku: Postawiłem podobny garaż pod koniec ubiegłego roku z pomocą ojca. 8x5,5 metra - wysokosc w szczycie 3,7 - dach jednospadowy (na PV od poludnia).
Robilismy wszystko sami - jedynie beton przyjechal z betoniarni na plyte.
Zbrojenie mam troche mocniejsze od Ciebe - dziadek hodował świnie kilkanascie lat temu i zostały klatki po nich - drut pełny 16mm co 10cm :D Czołgiem można parkować, płyta nie za gruba bo 15cm ale beton
  • Odpowiedz
  • 1
@barman84 :) nie przesadzaj przymrozek 3 stopnie nie robi wrażenia na betonie, sam w sobie jest ciepły bo ma miejsce reakcja chemiczna. Co do dodatków to betoniarnia nie wypuści betonu bez dodatku
  • Odpowiedz
@niezawodny no ja właśnie robię z pomocą ojca bo zawsze ta druga para rąk się przydaje, chociaż nie chce angażować go ponieważ ma już swoje lata i wolałbym aby odpoczął trochę na tej emeryturze niż zapierdzielal ze mną przy moim projekcie.
Ja to planuje skończyć mooooze w przyszłym roku ja wszystko robię z bieżącej kasy po godzinach.
Jak uda mi się zatrzeć tą płytę to będę mega szczęśliwy i ten rok
  • Odpowiedz
@Peugot to jest najmniejsza linia oporu, wiele rzeczy mam bo były w garażu ojca tzw "przyda się" no i kilka rzeczy też znajomi sprzedali w dobrych cenach jak np. wypożyczenie zagęszczarki, wynajęcie koparki, żwir z dowozem.. szczerze mówiąc jakby mnie było stać to z chęcią bym zamówił ekipę aby mi to zrobiła, wolałbym ten czas spędzić na rybach lub z młodą.
  • Odpowiedz
@Wielki_Wladca_Wypoku: ja do zatarcia plyty sie nie przylozylem - nie mialem szans. Rownalem beton sam i akurat bylo 35 stopni wiec mialem mega malo czasu. Na początek łata zeby zlapac poziom a później połową XPSa zacierałem - fajnie sie do tego nadaje :)
Planuje w przyszłym roku zalać cienką warstwę betonu zacieranego -> jakies 5-6 cm, porobić ladne spadki i mieć lux. Ale to nie priorytet - poki co dom
  • Odpowiedz