Wpis z mikrobloga

@Artimeges: Po prostu jak już kupować nowe auto to prędzej z klasycznym automatem lub skrzynią eCVT no i zmieniać olej co 50-100k km. Tylko, że najczęściej się kupuje nówki w leasingu i po 5 latach zmienia bez większych inwestycji w auto, a używane auto i jeszcze z automatem to zawsze może być mina, typu skarbonka. Ja nie rozumiem jak ceny starych gruzów tak skoczyły do góry, że auta które kiedyś
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: robiąc zwykłą wymianę oleju w skrzyni korkiem wyleci ci może połowa oleju. Do tego tradycyjnym automacie masz sprzęgło hydrokinetyczne w którym jest część tego oleju i nie ma możliwości aby go spuścić. Mam Micrę z 2003 roku z tradycyjnym automatem 4 biegowym to którego wchodzi 7 litrów oleju (do silnika tylko 3 litry) i zapłaciłem za wymianę dynamiczną z 4 lata temu 900PLN. Lepiej ponieść wydatek wymiany oleju niż
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer czlowieku, ale ty bredzisz... XD
Poczytaj o elektrozaworach w skrzyni automatycznej. Wtedy dowiesz sie jakie sa "zakamarki".

Korek rewizyjny w skrzyniach automatycznych jest powyzej minimalnego stanu oleju, wiec NIGDY nie spuscisz calego oleju. Nawet jak zdejmiesz pokrywe mechatroniki. No chyba, ze mowa o skrzyniach w 30 letnich autach. Ale trochę lipa być "ekspertem" majac dosiwadczenie ze starymi zlomami. XD
  • Odpowiedz
@XXX_Boris_Gromow_24cm_XXX ehh nic mi nie mów. Dałem auto na rutynowa kontrolę tak dla spokoju przed przeglądem. Zawieszenie części i wymiana (wszystko zapieczone) plus hamulce przod zbieżność prawie ok. 4500.
Do zrobienia jeszcze skraplacz klimy, rozrusznik do zregenerowania. Do tego koła które mam na zime mają juz laczki do wyrzucenia, więc wymiana opon, i kupno nowych zimowek 17 cali zaraz dojdzie. Czyli ile to razem będzie z 7000-8000? Jestem naprawdę jak ten
  • Odpowiedz
@Kapitan_Pudenda to zależy od skrzyni, przykładowo w 7g i 9g tronic Mercedesa wymiana dynamiczna nie jest zalecana, normalna statyczna wymiana z wymianą miskofiltra i spustem oleju z konwertera wystarcza. A te skrzynie są praktycznie bezawaryjne i przejeżdzają setki tysięcy kilometrów.
  • Odpowiedz
@XXX_Boris_Gromow_24cm_XXX: Cwaniaczki pierdzielone. Ja ostatnio miałem taką sytuację z hulajnogą od Xiaomi. Zepsuła się. W pewnym momencie podczas jazdy po prostu zaczęła bipać i się wyłączyła. Od tego czasu leżała kilka miesięcy. W tym czasie pożyczyła ją (mimo tego że nie działała) matka od mojej laski, która ma obsesję z pożyczaniem tej hulajnogi i traktuję ją jak swoją własną, ale no, pożyczyła i wzięła ją do jakiegoś "specjalisty". "Specjalista" ten
  • Odpowiedz
akurat on mówi prawde, są skrzynie gdzie wymagana jest wymiana dynamiczna.

@XXX_Boris_Gromow_24cm_XXX: jakie to skrzynie?

wymiana oleju w automatycznej skrzyni niestety tak nie działa. Należy zrobić to dynamicznie (przynajmniej w moim przypadku) podłączyć skrzynie do maszyny która będzie pompować olej tak długo aż wyplucze stary że wszystkich zakamarków. Takie spuszczenie przez odkręcenie korka w najlepszym razie upuści ci połowę starego oleju

@Artimeges: można zrobić wymianę statyczną 3 razy
  • Odpowiedz
u mnie sam olej zamawiany w aso przez mechanika kosztuje okolo 1800, to mi tutaj napisali, ze zostalem wyruchany xd

@yee__: no bo nie kupuje się w ASO tylko bierzesz olej producenta skrzyni, czyli ten sam co w ASO tylko w innych opakowaniach i cena jest mniej więcej 3x niższa, a olej dokładnie ten sam XD
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer no masz ja w swoim zapłaciłem ostatnio 1700zł no ależ ja byłem głupi że dałem się naciągnąć na dynamiczną wymianę oleju ( ͡º ͜ʖ͡º)

Tak na marginesie to jest normalna cena, chyba że masz 3 biegowy automat z lat 80 to tak, statyczna zrobiłaby może robotę
  • Odpowiedz
Raczej nie, w nowych ZF nie ma czego takiego już.

@lenanela: w jakich zf nie ma korka spustowego? Jak to prawda to niezle ujki xD ale pewnie są aftermatketowe miski olejowe z korkiem

Czyli dwa razy częściej jak normalnie, a i tak syf zostaje w zaworach zamknięty.

@lenanela: jak zmienisz 3 razy pod rząd to zostanie około 10 procent starego oleju, a za każdym razem syf się wymiesza
  • Odpowiedz